Després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), els consumidors tindrà cinc anys per reclamar les despeses hipotecàries abusives. No obstant això, el termini de prescripció no començarà a comptar des de la signatura del contracte del crèdit, sinó des que el jutge hagi declarat la seva nul·litat.
Noticia relacionada
El TJUE dice que la banca debe devolver al cliente los gastos de constitución de las hipotecasConcretament, la justícia europea no s'oposa al fet que la reclamació dels diners cobrats de més en virtut d'una clàusula abusiva estigui sotmès a un termini de prescripció. Sempre, això sí, que ni el moment en què aquest termini comenci a córrer ni la seva durada impossibilitin a la pràctica o dificultin l'exercici del dret del consumidor a sol·licitar la devolució. Creu que el fet que la legislació espanyola contempli un termini de cinc anys a partir de la celebració del contracte pot "violar el principi d'efectivitat".
Això suposa que el TJUE torna a confirmar que, si bé la devolució de les quantitats pagades a conseqüència de l'aplicació d'una clàusula declarada nul·la s'ha d'exercitar en un determinat termini de temps, al cap del qual ja no hi ha dret a aquesta devolució, aquest termini, que a Espanya és de cinc anys, ha de començar a comptar des que aquesta declaració de nul·litat es produeixi per part del jutge.
Això acaba "amb la disparitat de criteris a places com Barcelona, Guadalajara o Àvila, que consideraven que si bé l'acció per a declarar la nul·litat era imprescriptible, i per tant es pot exercitar en qualsevol moment, no era així amb la restitució dels imports, començant a comptar des de la signatura del préstec o des de la seva finalització, segons els casos", expliquen des de Reclamador.
Aquest dijous, el TJUE dictaminava que les quantitats pagades en concepte de despeses hipotecàries arran d'una clàusula abusiva han de ser restituïts al consumidor tret que el dret nacional disposi el contrari. "Tret que les disposicions de Dret nacional aplicables a falta d'aquesta clàusula imposin al consumidor el pagament de la totalitat o d'una part d'aquestes despeses", "la Directiva s'oposa al fet que, en cas de nul·litat d'una clàusula contractual abusiva que imposa al consumidor el pagament de la totalitat de les despeses de constitució i cancel·lació d'hipoteca, el jutge nacional negui al consumidor la devolució de les quantitats abonades en virtut d'aquesta clàusula", incloïa la sentència.
Cal recordar que el Tribunal Suprem havia dictat anteriorment que les despeses hipotecàries s'havien de repartir entre totes dues parts, l'entitat i el client. Per això, la decisió de la justícia europea obre la porta perquè milions de consumidors puguin reclamar. Uns afectats que poden arribar fins a vuit milions, segons les estimacions d'Asufin.