- També sobresurten fons de Sabadell, BBVA, Santander i Popular amb rendibilitats per sobre del 20%
- Itaú, Petrobras o Brasdesco estan entre les accions més repetides
L'any 2016 ha tingut a la renda variable llatinoamericana com un dels actius guanyadors, després de tres anys nefasts i quatre de pèrdues en els cinc anteriors. Els fons especialitzats en accions de la regió han atret l'atenció després d'un any formidable, a l'espera de saber si podran perllongar el seu èxit.
De fet, la major rendibilitat obtinguda per un fons en la indústria espanyola durant el passat any és del Renta 4 Llatinoamèrica, el producte que gestiona Alejandro Varela amb 4 milions d'euros de patrimoni, i que ha generat una rendibilitat del 40%, segons les estadístiques de Morningstar. Un resultat que li permet recuperar part de les pèrdues dels tres anys anteriors.
Entre els millors fons espanyols de 2016 també hi ha quatre productes més de borsa llatinoamericana en els llocs més destacats del rànquing, com són el Sabadell Amèrica Llatina Borsa, amb un 27%; el BBVA Borsa Latam, amb un 23%; el Santander Acciones Latinoamericanas, amb un 22,5%; i l'Eurovalor Iberoamèrica d'Allianz Popular.
Els rendiments es produeixen a la calor de l'evolució de les principals accions llatinoamericanes. De fet, el MSCI EM Latin America, índex compost per 116 companyies de la regió que representen entorn del 85% del mercat, es va disparar un 31%. Això sí, el resultat contrasta amb les pèrdues del 30% de l'any anterior, del 12% de 2014 i del 13% de 2013. En 2012 va pujar un 9%, però en 2011 també va protagonitzar una reculada, del 19%. Una ratxa que posava fi a una tendència tremendament alcista, amb set pujades anuals en els vuit anys transcorreguts entre 2003 i 2010, exercicis en els quals va signar quatre alces superiors al 50%, una d'elles, en 2009, del 104%.
El rebot de 2016 es produeix principalment per la revaloració de la borsa brasilera, que representa entorn de la meitat de l'índex. El Bovespa, principal índex de la Borsa de Sao Paulo, es va disparar prop d'un 40%. La recuperació del valor de les divises enfront de l'euro amb l'excepció del pes mexicà i el seu desplom després de la victòria de Trump, també ha contribuït a aquest èxit. El real brasiler, el pes xilè, el pes colombià o el sol peruà es van apreciar respecte a la divisa europea.
En aquest context, el Renta 4 Llatinoamèrica ha estat el fons que més ha brillat. En la cartera construïda per Varela sobresurten els segments de materials bàsics, amb un 30%; serveis financers, amb un 22%; i serveis públics, amb un 12%. Les dues principals posicions són dues companyies brasileres, la minera Vale i l'energètica Centrais Eletricas Brasileiras. A més de l'ETF de Lyxor que replica el MSCI EM Latin America, entre les inversions més importants del fons també estan les companyies mexicanes Grupo Elektra, del sector de l'automoció, i l'embotelladora Coca-cola Femsa. Les 10 posicions més importants es completen amb les signatures brasileres Petrobras, Braskem, Bradesco, Embraer i Gerdau.
El Sabadell Amèrica Latina Borsa és el segon producte de borsa llatinoamericana més destacat en el rànquing de rendibilitat del passat any. Segons les estadístiques de Morningstar, al costat de Brasdesco i Petrobras, també té en cartera accions cotitzades a Brasil d'Itau i Ambev; i a Mèxic de Foment Econòmic Mexicà, Amèrica Mòbil, Wal – Mart i Grup Financer Bonorte.
En el cas de BBVA Latam, es repeteixen en cartera Petrobras, Itaú, Val, Gerdau Amber i Banorte. A més, afegeix entre les inversions més importants el gegant mexicà Cemex, i l'energètica brasilera Cusin.
Per la seva banda, en el Santander Acciones Latinoamericanas, al costat de les accions de Itaú, Bradesco, Ambev, Banorte, Petrobras i Wal – Mart Mèxic, entre les posicions per les quals més aposta el seu gestor, José Corb, estan el banc peruà Credicorp i el grup brasiler del sector educatiu Kroton Educacional.
L'Eurovalor Iberoamèrica, finalment, és un fons de fons de la gestora de Popular, amb productes de Fidelity, Aberdeen, Schroder o BlackRock.