• El gestor del Bestinver Bolsa supera amb comoditat la majoria dels seus competidors aquest any
  • Semapa, Indra i Galp són les seves principals posicions, segons l'última actualització de la seva cartera
ricardo canete bestinver

Han canviat moltes coses a Bestinver. Però no el fet que la gestora segueixi sent un nom habitual entre els llocs més distingits en els rànquing de rendibilitat. Aquest any el Bestinver Bolsa supera amb comoditat tant la categoria de renda variable espanyola com el seu índex de referència. "La clau és mantenir-se fidel a una filosofia d'inversió", assegura el gestor, Ricardo Cañete, en una entrevista amb Bolsamanía.

El vehicle, amb 280 milions d'euros de patrimoni segons les dades de Morningstar, acumula una rendibilitat de l'1% el 2016, un rendiment que li serveix per guanyar en 5,5 punts la mitjana de la resta de fons de la categoria i en 7, 6 punts l'índex de referència o 'benchmark', l'MSCI Spain NR Eur.

ESTIL D'INVERSIÓ

El 23 de setembre de 2014, Francisco García Paramés va abandonar Bestinver. Després d'una fase inicial de reemborsaments nets, la gestora d'Acciona es va estabilitzar amb Beltrán de la Lastra al capdavant, i segueix sent una de les firmes independents amb més volum de patrimoni, 3,851 milions d'euros al setembre, segons les estadístiques de la patronal de gestores Inverco.

Durant els mesos següents a la sortida de Paramés, van deixar la firma Fernando Bernad, Beltrán Parages i Álvaro Guzmán de Lázaro, que van acabar llançant azValor. Però Bestinver va continuar amb les mateixes conviccions. En renda variable ibèrica, la firma va nomenar responsable Ricardo Cañete, després de 10 anys a Mutuactivos i vuit abans a Banco Popular. "La filosofia d'inversió a Bestinver és exactament la mateixa de sempre en el seu fons: un enfocament 'value', que creiem que és la millor manera d'aconseguir el nostre objectiu de rendibilitat a llarg termini. Ara, això sí, incidim més en la gestió adequada del risc", assenyala a Bolsamanía el gestor de borsa espanyola.

La filosofia d'inversió a Bestinver és exactament la mateixa de sempre en el seu fons: un enfocament 'value'

Preguntat per l'augment de competència en el terreny del 'value' davant la incorporació de més jugadors com Paramés, azValor o Magallanes, respon: "El mercat és molt ampli, però és important que els inversors entenguin que estem alineats amb els seus interessos, que aquesta és la millor manera per obtenir rendibilitats a llarg termini".

L'estil 'value', afegeix Cañete, "és l'únic que té sentit, sota el nostre punt de vista, per obtenir rendibilitats atractives en el llarg termini: vam comprar companyies infravalorades, a les quals demanem que tinguin visibilitat en resultats, capacitat de generació de caixa, poc palanquejament, una valoració atractiva i un equip gestor amb alineació d'interessos respecte als inversors". En aquest sentit, llança una pregunta als gestors que inverteixen sota altres filosofies: "O és que comprarem companyies cares esperant que es posin més cares perquè és el que compraran els altres?".

Així, insisteix que "la clau és detectar oportunitats a través de la nostra anàlisi fonamental en companyies que ens ofereixin un important marge de seguretat i anar incrementant constantment el potencial de revaloració de les carteres". Tot això, "portant a terme una gestió adequada del risc i amb la mirada posada en el llarg termini", subratlla.

El gestor de renda variable espanyola i portuguesa argüeix que per seleccionar una empresa necessiten "entendre el negoci" per evitar cometre errors. Així mateix, "la companyia ha hagut de demostrar que té un model guanyador, amb avantatges sostenibles en el temps, i que està gestionada per un equip directiu de qualitat. A més d'aquests requisits exigim un potencial de revaloració interessant i, per tant, que el preu al qual cotitzi estigui molt per sota del seu valor intrínsec". Pel que fa a la liquiditat, "s'analitza dins de la perspectiva global de la cartera, no invertint una part substancial en actius il·líquids".

RISCOS EXTERNS

Ricardo Cañete recorda que l'anàlisi de Bestinver és "individual". És a dir, empresa per empresa. No obstant això, admet que "hi ha riscos o oportunitats que poden sorgir a escala sectorial". "La nostra fortalesa és la identificació d'oportunitats individuals i els riscos que identifiquem a nivell sectorial o global com riscos polítics o de regulació, tendim a diversificar-en la mesura del possible", matisa l'expert.

Quan hi ha elements que retallen els preus de les accions, Cañete explica que tracten d'avaluar "si les raons per als moviments afectaran el negoci de les companyies de manera permanent o són simplement soroll". "Si pensem que el model de negoci segueix intacte, prendrem les caigudes com a oportunitats de compra", afegeix.

En aquest sentit, la incertesa política que es manté a Espanya des de fa gairebé un any "no afectarà els models de les companyies a mitjà termini i, per tant, les caigudes provocades per la incertesa seran una oportunitat de compra".

AIXÍ ÉS LA CARTERA

La cartera del fons Bestinver Bolsa, segons les últimes dades recopilades per Morningstar a 30 de juny, té el hòlding portuguès de ciment i paper Sempa com la seva principal posició. També les espanyoles del sector concessionari i tecnològic Indra, la firma de ferrocarrils CAF, el grup d'inversió Corporación Financiera Alba, l'empresa d'enginyeria Elecnor, la SOCIMI Merlin, la companyia de telecomunicacions Telefónica i la metal·lúrgica Acerinox. A més, a la Borsa de Lisboa té exposició a la petroliera Galp i el grup hoteler Ibersol.

"Com a inversors a llarg termini, no solem fer canvis molt dràstics d'un trimestre a un altre", matisa Cañete. La cartera sol tenir al voltant de 30 posicions, "que és una quantitat suficient per tenir una diversificació adequada". Pel que fa a la rotació, "és reduïda, no sol superar el 30%".

contador