• Els dubtes amb el sector bancari i la incertesa política llastren a la renda variable
  • La consulta del dia 4 de desembre serà clau per al futur polític i econòmic del país
  • Títols com Eni, Enel, Intesa Sanpaolo o UniCredit es repeteixen en les carteres
renzi

El calendari polític avança i amenaça amb nous esglais, després de les victòries del Brexit a Regne Unit i de Donald Trump als Estats Units. El proper 4 de desembre els italians acudiran a les urnes per votar per la reforma constitucional impulsada pel primer ministre, Matteo Renzi. Els italians no només es juguen el seu futur polític, sinó també l'econòmic. I els inversors estan molt pendents d'això.

Itàlia decidirà si confirma l'aprovació dels canvis constitucionals que inclouen una reforma constitucional per limitar els poders del Senat i acabar amb el que es coneix com a 'bicameralisme' perfecte (és a dir, la Cambra alta i baixa deixaran de tenir el mateix rol i competències).

El risc passa per un hipotètic rebuig en el qual perillaria la continuïtat de Renzi, que com va fer David Cameron al juny, ha lligat el seu futur al resultat del referèndum. A més, està en joc la reestructuració del sistema bancari italià. Aquesta setmana els accionistes de Monte dei Paschi han aprovat una ampliació de capital de 5.000 milions, però no sembla suficient per allunyar els dubtes sobre la solvència del sector. La banca encara carrega amb 200.000 milions d'euros en préstecs morosos.

En aquest context, la borsa italiana ha sofert una forta garrotada en 2016. El MIB, principal índex de Milà, es desploma en l'acumulat de l'any un 23%. No obstant això, la història podria voltejar-se de cara a l'any que ve, si el referèndum llança un resultat que el mercat consideri positiu i que es tradueixi en estabilitat polítiques i avanços amb la reestructuració financera que encara no s'ha dut a terme.

Per a això es preparen els fons d'inversió especialitzats en accions italianes, que amb prou feines han pogut mitigar les pèrdues generalitzades. En l'acumulat de l'any tots estan en negatiu, encara que a tres anys encara hi ha productes que generen revaloració per als seus partícips. El més destacat és el fons Risorgimento Class X Eur Cap de la gestora Kairos, amb 77 milions d'euros de patrimoni i cinc estels Morningstar (màxima qualificació de la firma atenent a criteris de rendibilitat i risc obtinguts en comparació de la seva categoria). Obté un 5% anual en els tres últims anys, encara que en 2016 cau un 13%. El vehicle té un 30% de la cartera invertit en el sector financer, un 18% en consum cíclic, un 12% en serveis públics i un altre 12% en indústria, segons les estadístiques de Morningstar.

En aquest sentit, en cartera destaquen amb més d'un 7% el banc Intesa Sanpaolo i l'energètica Eni. També, les elèctriques Enel i Snam, el fabricant de vehicles Ferrari, la teleco Prysmian, la firma de moda Salvatore Ferragamo i les entitats financeres Banc Popolare i UniCredit.

Un altre producte destacat en aquest sentit és l'Italy Equity Fund de Credit Suisse amb un 2,4% a tres anys, encara que en 2016 registra pèrdues similars a les del MIB, per sobre del 20%, i amb 55 milions d'euros en actius. En aquest cas, la cartera té també un biaix important cap al sector financer amb un 35%, a més de serveis públics (17%), indústria (13%) i consum cíclic (12%). Entre les 10 principals posicions, segons les dades de Morningstar, es repeteixen Eni, Enel, UniCredit, Intesa Sanpaolo, Snam i Ferrari. A més, apareixen la concessionària Atlantia, el grup d'inversió de la família Agnelli Exor, el hólding automobilístic Fiat i la proveïdora d'infraestructures per els ector petrolier Tenaris.

El tercer i últim fons que supera el 1% en la seva tornada anualitzat a tres anys, malgrat caure un 18% en l'actual exercici, és el Schroder International Selection Fund Italian Equity. El seu volum d'actius és major que els anteriors, amb 296 milions. En una carterta en la qual el sector financer pesa un 28%, els serveis públics un 16,5% i el consum cíclic un 15%, hi ha nuevamenta diversos noms propis que es repeteixen: Eni, Enel, Intesa Sanpaolo o UniCredit. A més, afegeix Telecom Itàlia, la farmacèutica Recordati, la signatura de moda Yoox Net-A-Porter Group i el fabricant de productes per al sector de l'automòbil Brembo.

contador