• El director d'inversions de Magallanes admet un error en la petroliera BW Offshore
  • L'ex d'Aviva i Santander considera que la independència és un valor que permet desenvolupar un altre model de negoci enfront dels grans bancs
ivan martin magallanes
Iván Martín, director d'inversions de Magallanes

Iván Martín ha posicionat a Magallanes, en no gaire dos anys, com un dels referents de la indústria de fons. Durant la seva segona conferència anual davant els inversors, i acompanyat pel famós gestor Pat Dorsey (ex de Morningstar), ha defensat les claus del seu model d'inversió, amb exemples com Gas Natural, Sonae o Fluidra.

Una de les principals inversions de Magallanes és Gas Natural, que compleix una de les idees que busquen a les companyies per generar valor: conglomerats que tenen diversos negocis que provoquen que el mercat els ignori, però que amb una anàlisi extensa es pot trobar potencial. “El negoci de distribució de gas, per exemple, està infravalorat. És una empresa amb molts actius i el fons GIP (va comprar un 20% a Repsol i CaixaBank) està posant-los en valor”, sosté Iván Martín, “És una empresa amb alta capacitat de generació de caixa, i gràcies a això pot pagar un dividend recurrent amb una rendibilitat del 5%. L'acció val almenys un 40% més i amb el negoci regulat de gas té encara major potencial”, afegeix el gestor, que recorda que té actius ocults atractius que van des d'una mina a Sud-àfrica fins a negocis a Moldàvia i Puerto Rico.

Es pot fer bona gestió 'value', però no perfecta. La independència és un avantatge competitiu

Martín va sortir de Santander Asset Management el 2014 per fundar Magallanes juntament amb Mónica Delclaux (directora financera) i Blanca Hernández (consellera delegada). El gestor i actual director d'inversions va estar abans en Aviva, al capdavant de l'Aviva Espabolsa. Preguntat per la independència durant la seva segona conferència davant inversors, considera que “es pot fer bona gestió 'value' -comprar accions infravalorades-, però no perfecta. La independència és un avantatge competitiu que permet implementar completament els teus principis d'inversió. Les grans gestores tenen un altre model, basat en la grandària i a la distribució”.

Precisament, el volum d'actius és alguna cosa que inquieta els socis fundadors de Magallanes. Martín considera que el topall ha d'estar entre els 1.500 i 2.000 milions al Magallanes European Equity, de renda variable europea (actualment gestiona 230 milions, segons Morningstar), als 400 milions per l’Iberian Equity, de borsa espanyola (està en 128 milions); i als 100 milions pel Microcaps, que ha llançat aquest any (està prop dels 40 milions). En total, entre fons, plans i Sicavs, Magallanes gestiona 1.300 milions.

Entre els pilars de la inversió de Magallanes, Martín destaca l'anàlisi de conglomerats que el mercat sovint ignora per “l'excessiva anàlisi que exigeix”. A més de Gas Natural, un altre exemple és la portuguesa Sonae, que té des d'una cadena de supermercats capdavanter al país fins a actius en telecomunicacions.

Malgrat aquestes dues posicions, la preferència és majoritàriament per empreses de petita o mitja capitalització com la francesa especialitzada en formatges Savencia, que té entre les seves marques Burgo d'Arias. I també per idees d'inversió en entorns competitius favorables, com li succeeix a la 'teleco' francesa Bouygues Telecom. Mentre que entre les exigències es troba la situació financera sana i amb poc deute, com és l'exemple de la societat de vinyers Barón de Ley.

EL 'VALUE' I LA GESTIÓ PASSIVA PRESSIONEN ELS FALSOS FONS ACTIUS

La nostra inversió no sempre és millor, però podem permetre'ns tenir empreses amb un primer trimestre dolent i altres fons no

Iván Martín assegura que el 2016 tant ell com els dos analistes, Diogo Pimentel i Otto Kdolsky, va tenir 250 reunions. En general, de les idees d'inversió que arriben a la seva taula per analitzar se’n descarta el 75%. Entre unes altres, LAR Espanya, ACS o Banc Popular, principalment per “la complexa comptabilitat” i en el cas de l'entitat presidida ara per Emilio Saracho també per “les dificultats per dur a terme la seva reestructuració”.

Amb aquestes premisses, la rotació de la cartera és reduïda. Martín destaca que l'horitzó temporal de la seva inversió és de molt llarg termini, parla en períodes de set anys o dècades. “La nostra inversió no sempre és millor, però podem permetre'ns tenir empreses amb un primer trimestre dolent i altres fons, no”, explica.

Així mateix, reconeix que l'auge de la gestió passiva és un desafiament i que considera bona opció tenir una cartera composta per productes indexats de baix cost i fons de gestió activa. “Amb prou feines dos de cada deu fons baten el seu índex de referència o ‘benchmark’. La gestió passiva i els fons que s'allunyen de l'índex posen pressió sobre la falsa gestió activa, la qual cosa és bo per a la indústria”, sentència.

Noticias relacionadas

contador