- Fluidra va anunciar divendres una fusió amb Zodiac per crear un gegant del sector
- L'empresa té una capitalització borsària de gairebé 1.200 milions d'euros
Fluidra és un dels valors més destacats de la borsa espanyola. L'empresa de piscines va anunciar una fusió divendres amb l'empresa nord-americana Zodiac per crear un gegant del sector. La notícia ha servit per perllongar un ral·li que arriba al 140% el 2017, fet que eleva ja la seva capitalització borsària fins a prop de 1.200 milions d'euros.
- 23,76€
- -1,00%
La facturació conjunta de les dues empreses arribarà als 1.300 milions d'euros, segons les projeccions dels seus executius, amb 5.500 empleats en 46 països. L'empresa resultant mantindrà seus a Sabadell -la mundial- i a San Diego -la nord-americana. Mentre que el president de Fluidra, Eloi Planes, serà el president executiu del consell d'administració, i el CEO de Zodiac, Bruce Brooks, el CEO de la nova companyia.
L'empresa combinada es dirà Fluidra i seguirà cotitzant a Espanya. "Aquest acord converteix la nova Fluidra en clar líder mundial dels mercats de piscines amb una gamma de productes més extensa", assenyala a 'Bolsamanía' Marc Saint John Webb, un dels gestors del fons Argos Funds Argonaut de Quaero Capital. "La nova massa crítica en duplicar la mida de la companyia generarà sinergies de costos de fabricació, compres, logística i administració, però en què estem realment entusiasmats és que les sinergies principals provinguin de la venda creuada de productes", afegeix.
El fons té una posició important en Fluidra, amb el qual és un dels grans guanyadors del ral·li en borsa de la companyia catalana, encara que avui cotitza gairebé pla després de disparar-se ahir un 19%. També hi ha diversos fons espanyols amb inversions destacades, especialment els dos productes estrella de renda variable de Santander Asset Management, el Santander Small Caps Espanya i el Santander Accions Espanyoles.
En el primer cas, el Santander Small Caps compta amb un 5,8% de la cartera en el valor, segons l'informe del tercer trimestre publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), fet que suposa una participació superior al 3 % en el capital de la companyia. És a dir, més de 35 milions d'euros exposats per part del vehicle gestionat per Lola Solana. Per la seva banda, el fons gestionat per José Antonio Montero d'Espinosa, que és l'únic producte espanyol de borsa local que supera els 1.000 milions d'euros, té una inversió d'un 1,4% de la cartera, la qual cosa equival a 16 milions d'euros.
Un altre clàssic és el Santalucía Espabolsa -abans Aviva Espabolsa- té gairebé un 5% del patrimoni exposat en el fabricant de piscines. És a dir, uns 14 milions d'euros. Així mateix, el Magallanes Iberian Equity hi té 10 milions d'euros més, en copar el 5% de la cartera del fons de renda variable ibèrica que gestiona Iván Martín.
Aquests tres productes arriben a l’1% de Fluidra, abans de la seva fusió. Un llindar del qual també passen els productes internacionals European Opportunities Fund de Melcher Selected Trust i The Government Pension Fund que gestiona Norges Bank, el fons sobirà de Noruega. Excepte en aquest cas, que no és un fons obert, els anteriors comparteixen la qualificació de cinc estrelles per part de Morningstar, la màxima nota per rendibilitat i risc enfront dels seus competidors reservada per al 10% dels productes de la categoria.
Així, els fons que més aposten per Fluidra estan entre els millors de la indústria. Un altre que també comparteix aquesta qualificació és el Mirabaud Equities Spain que lidera Gemma Hurtado, i que compta amb 80 milions de patrimoni, del qual una mica més de 3 milions estan posicionats a l'empresa espanyola, segons els registres de FactSet. Per la seva banda, l'Alpha Plus Ibèric, un altre fons destacat a la indústria espanyola, té una inversió que també ronda als 3 milions d'euros.
Entre els grans inversors institucionals, a més de Santander AM, sobresurt la gestora francesa Dorval Asset Management, amb un 3%, segons els registres de la CNMV. Per la seva banda, diverses empreses locals -Dispur, Edrem Cartera, Boyser Pool i Aniol- compten amb un 35% del capital a través d'una acció concertada. L'expresident Juan Planes Vila hi té un 12,15%, mentre que Manuel Puig Rocha, vinculat al grup Puig, en posseeix un 5%.