• El cas més flagrant és el de BlackRock, que ha reduït la seva posició el dimecres des del 4,09% fins a l'1,775%
  • Els analistes veuen difícil una ampliació i creuen que la venda és la millor opció ara mateix per als accionistes, mentre que els bonistes hauran d'assumir pèrdues
cbpopularsaracho

Aguantar Banc Popular, ara mateix, suposa una prova extrema pels nervis de l'inversor. I un risc de pèrdues encara més grans que les que acumula (gairebé) qualsevol accionista. La majoria dels gestors han demostrat aquestes setmanes no estar disposats a posar a prova la seva paciència o assumir el risc de perdre més per això han abandonat el capital de l'entitat.

  • 0,32€
  • 0,00%

El cas més dràstic és el de BlackRock, que va reclamar 83 milions d'accions que tenia prestades a tercers -generalment, a baixistes- per disminuir la seva posició. Així, la major gestora del món per volum d'actius va passar dimecres de controlar-ne una participació del 4,09% a reduir-la fins a l’1,77% del capital.

L'operació, notificada divendres, es va produir dos dies abans, en una sessió durant la qual el valor es va desplomar un 6,31% obrint una hemorràgia que encara no s'ha tancat. Aquest dia, a l'elevat volum d'ordres de vendes des dels fons de BlackRock s’hi van unir les paraules d’Elke Koening, directora del mecanisme europeu de resolució bancària (SRB, per les sigles en anglès), que va admetre a Bloomberg TV que estan vigilant Popular.

D'aquesta manera, Koening va posar damunt de la taula una tercera opció per al futur de l'entitat: una intervenció des de Brussel·les i Frankfurt, seu del Banc Central Europeu (BCE) i del qual depèn el Mecanisme de Resolució Europeu (MUS). Aquest dimarts, el president de Popular, Emilio Saracho, visita el BCE per analitzar la delicada situació del banc.

Han de fer alguna cosa perquè al problema de solvència s’hi va a afegir en qualsevol moment el de liquiditat si continua deteriorant la confiança

L'evolució borsària està precipitant els temors sobre Popular. "Han de fer alguna cosa perquè al problema de solvència s’hi va a afegir en qualsevol moment el de liquiditat si continua deteriorant la confiança", adverteix un gestor de fons. El banc va caure aquest dilluns un 18,16%, fins als 0,338 euros, després de perdre un 38% la setmana passada. La seva cotització borsària és inferior als 1.500 milions d'euros. Molt lluny dels 2.900 de fa una setmana o dels 4.500 milions de fa un any, abans de l'ampliació de 2.505 milions.

Els inversors estan obligats a notificar els seus canvis en la participació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a partir del llindar del 3% del capital. Així mateix, les carteres dels fons i sicavs espanyols es publiquen cada trimestre amb gairebé un mes de retard, i els gestors solen ser recelosos a l'hora de donar informació addicional sobre les seves inversions més enllà de, en alguns casos, les cartes mensuals als clients.

No obstant això, la sagnia dels últims dies ha fet que diversos dels gestors de fons, que apareixien en el capital de Popular el 31 de març als informes publicats per la CNMV, ja no siguin presents en el capital de l'entitat. En acabar el primer trimestre el fons amb més exposició en percentatge de la cartera era Global Allocation de Renda 4, gestionat per Auriga, amb un 6,5% valorat en 3,9 milions d'euros. El vehicle va desfer la seva posició, encara que durant els últims dies el seu gestor, Luis Bononato, ha realitzat una compra "que no arriba a l’1,25%", expliquen des de l'entitat.

El mateix succeeix amb la SICAV del trader Josef Ajram, que era el segon vehicle espanyol més exposat amb un 5,92% de la cartera. La inversió de l’Ajram Capital Sicav, de 637.000 euros, "el vam tenir 72 hores com a molt per fer 'trading', com hem fet amb les últimes caigudes", explica a 'Bolsamanía'. L’Ibercaja Borsa és un altre producte que tenia participació en Popular en acabar el primer trimestre, amb una inversió del 0,73% que superava els 800.000 euros. I ja no té inversió en l'entitat presidida per Saracho, que en acabar 2016 comptava amb més de 300.000 accionistes.

Altres gestors encara no s'han pronunciat. En finalitzar el primer trimestre, dos fons de Santander Asset Management eren els dos vehicles espanyols amb major inversió. El Santander Accions Espanyoles, amb gairebé 20 milions d'euros, i el Santander Small Caps Espanya, amb 7,6 milions. Altres noms propis que destacaven al capital eren els fons d’Abante gestionats per José Ramón Iturriaga Okavango i Kalahari, el Merchfondo, la SICAV Sínia, el Belgravia Epsilon, el bMixt 25 i el Rural Renda Variable Espanya.

Així mateix, els bonistes també hauran d'assumir pèrdues. Tant per la caiguda del preu dels bons, com per la possible conversió en accions en cas dels bons convertibles contingents (CoCos) o, fins i tot, impagaments del cupó. Els més exposats en aquest sentit són els fons de les gestores Allianz, Pimco i BlackRock.

UN TÍTOL "TRENCAT"

L'opció que el banc sigui intervingut seria l'última a considerar i la més negativa per als accionistes i bonistes

Tècnicament, Banc Popular és un "valor trencat", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "Recentment ha perdut la referència del nivell dels 0,54 euros, potencial suport, i des d'aquest nivell cau sense fre", afegeix l'expert. En la mateixa línia, l'analista Nagore Díez, de Norbolsa, creu que el banc ha arribat a un punt en què qualsevol notícia (o matís) "provoca moviments exagerats en la cotització".

Evolució del preu de les accions de Banc Popular

Saracho, que avui és a Frankfurt, va tractar de transmetre tranquil·litat als directius del banc divendres reafirmant que el futur passava per una venda o una ampliació. "Veig difícil una ampliació a aquests preus, seria molt dilutiva per als accionistes. A la resta d'opcions, a priori una venda seria menys nociva per als inversors que una intervenció", avisa Díez. "L'opció que el banc sigui intervingut seria l'última que caldria considerar i la més negativa per als accionistes i bonistes", argüeix també Núria García, analista d'Ahorro. Tot i això, "el marge de maniobra és escàs per Popular. Per descomptat la seva venda seria un bàlsam per a la cotització", indica Victòria Torre, de Self Bank.

Tot i que els analistes creuen que l'enfonsament en borsa encara pot estendre, alguns baixistes estan recollint beneficis. Els fons de cobertura Oceanwood i AQR van reduir les seves posicions curtes divendres. El primer, des de l'1% fins al 0,9%; i el segon del 0,74% fins al 0,69%. Entre els fons amb més d'un 0,5% del capital com a posició curta, nivell a partir del qual publica el regulador els seus noms propis, també hi ha Marshall Wace (1,99%), Samlyn Capital (1,8%), Lansdowne Partners (0,9%), BlackRock (0,7%) i PDT Partners (0,51%).

Noticias relacionadas

contador