- També tenen entre les seves inversions Bankia i Bankinter a Espanya i ING en el seu fons d'accions internacionals
- La gestora va patir fluxes de sortides en l'últim trimestre, "reduïdes respecte al volum total de patrimoni"
La banca ja no és un sector injuriat per als gestors 'value'. Les caigudes sofertes en borsa durant els dos últims anys, enmig de l'escenari negatiu de major competència, exigència regulatòria i tipus al 0% han deixat atractives valoracions per als gestors. En el cas de Bestinver, que ja el 2016 va incorporar a ING, Bankinter i Bankia, ara ha comprat CaixaBank i Intesa Sanpaolo.
- 5,09€
- -1,40%
- -
- -
Així, l'exposició de les carteres de Bestinver al sector financer s'incrementa fins al 15%. “És una posició significativa però no determinant”, assenyala Beltrán de la Lastra, president i director d'inversions de la gestora d'Acciona, que en aquest sentit assenyala que és com l'exposició a les matèries primeres d'inici de 2016. De fet, com ja fes després del tercer trimestre, quan va confirmar la inversió en entitats com a ING, Bankinter i Bankia, ha tornat a repetir la mateixa pregunta i resposta: “Ens agrada la banca? La resposta és 'no' si es considera tot el sector en el seu conjunt. Però hi ha dos tipus de bancs, els que es van preparar per a un hivern molt dur, i els que han amagat els seus problemes”.
En el primer cas, “hi ha entitats que s'han posat amb una valoració molt atractiva, i que tenen una bona combinació de capital, estructura de costos i tecnologia”, explica De la Lastra. En aquest sentit, ja fa tres mesos va lloar la gestió realitzada en ING, en Bankinter i en Bankia, on va elogiar a José Ignacio Goirigolzarri, president del banc. Ara, fa el propi amb les dues noves incorporacions: CaixaBank en la cartera espanyola i Intesa Sanpaolo en la internacional.
Hi ha dos tipus de bancs, els que es van preparar per a un hivern molt dur, i els que han amagat els seus problemes
La compra d'accions de l'entitat espanyola representa encara “una posició reduïda, que s'està construint”, matisa. “Creiem que el creixement de les comissions no està valorat pel mercat. Ens agrada CaixaBank, ja que el 30% dels seus ingressos són el negoci d'assegurances i gestió d'actius, els quals estan creixent molt”, agrega.
Per la seva banda, “invertim en Intesa Sanpaolo en considerar que el mercat estava sent extremadament pessimista sobre l'evolució que la morositat al país, sobretot tractant-se de el valor de major qualitat del sistema bancari italià, amb una rendibilitat per dividend propera al 7% de manera sostenible”, arguye Beltrán de la Lastra, que cita el càstig sofert pel sector italià després del referèndum que va convocar Matteo Renzi, i que va ser rebutjat per l'electorat.
VISCOFAN, CAF, CIE AUTOMOTIVE...
La inversió en la banca va ser “el fet més significatiu per Bestinver en 2016”, admet De la Llastra, “després de molts anys”. No obstant això, recorda que el pes és major per exemple en les companyies industrials, encara que es tracta de signatures heterogènies, “cadascuna és un món”. Durant els últims tres mesos, a Espanya Bestinver ha incorporat a la seva cartera Viscofan, líder mundial d'embolcalls de productes cárnicos, amb un 30% de quota de mercat, explica l'entitat, en un segment dominat per la pròpia companyia espanyola juntament amb les internacionals Devro, Viskase i Shenguan. “Viscofan té un balanç molt sòlid amb una posició neta de caixa enfront dels seus competidors, molt endeutats. L'equip directiu està alineat amb els inversors en estar comprant activament accions”, afegeix De la Lastra.
El director d'inversions de Bestinver, a més del seu president, explica que hi ha una mica més de 30 valors espanyols en la seva cartera local, entre els quals destaquen clàssics entre els fons 'value' com Miquel y Costas, CAF, Ibersol o Cie Automotive, a més de les socimis Merlin i Lar. Entre els grans títols, a més dels bancs, destaquen Indra i una posició reduïda en Telefónica.
FILOSOFIA 'VALUE'
No entenem com encara pot haver-hi gent que tracti de predir aquests esdeveniments i anticipar la resposta del mercat
Els fons de Bestinver van acabar 2016 amb rendibilitats superiors a les mitjanes dels seus rivals, la qual cosa no va ser suficient per evitar sofrir fluxos de sortida de capital en l'últim trimestre, just quan les carteres de renda variable van obtenir millor rendiment. No obstant això, són reemborsaments “reduïts en termes relatius, comparant-los amb el patrimoni total”, explica Gustavo Trillo, director comercial de la gestora. La tornada obtinguda en 2016 pels fons amb presència de la renda variable en la cartera va ser del 10,9% en el cas del Bestinfond; mentre que el Bestinver Borsa va aconseguir un 11,3%: el Bestinver Borsa un 8,7%, el Bestinver Grans Compañías un 7,3%, el Bestinver Mixt, un 5,5%; el Bestinver Mixt Internacional, un 7%.
Trillo ha defensat la filosofia d'inversió 'value' o valor, basada en l'anàlisi de fonamentals per desenvolupar “una llista de la compra” que aprofitar quan hi hagi preus atractius i “un marge de seguretat” respecte a la seva valoració. Per a Trillo, el passat any va posar de manifest la conveniència d'aquest estil davant la dificultat d'anticipar-se al que ocorre en l'economia i en la política, amb esdeveniments com el desplomi del petroli, el Brexit o la victòria de Donald Trump. “No entenem com encara pot haver-hi gent que tracti de predir aquests esdeveniments i anticipar la resposta del mercat”, sentència.