mayoria-sentencias-clausulas-suelo-fallaron-favor-hipotecados
mastersenaiper / Pixabay

El perfil 'boutique', aquell que es caracteritza per tenir un nivell d'ingressos elevat i una capacitat d'esforç inferior al 30%, és el favorit perquè se li concedeixi una hipoteca, més enllà de la pròpia tipologia del seu lloc laboral. I és que està desapareixent la barrera del perfil, desplaçant-se així els perfils clàssics de funcionaris o indefinits per perfils boutique el tret distintiu dels quals és posseir un elevat nivell d'ingressos.

"Estem parlant que per comprar un habitatge s'està exigint ara mateix un mínim d'entre 2.500 i 3.000 euros nets mensuals (i una capacitat d'esforç inferior al 30%) si es compra de forma individual, i al voltant de 5.000 euros si es compra de manera conjunta", assenyala Rafael Moral, responsable del departament d'Anàlisi Hipotecària d'Hipoo.

Com afegeix, "els tipus d'interès elevats estan influïnt en gran manera el cost total de les hipoteques, cosa que genera que els diferents tipus hipotecaris siguin només competitius per a determinats perfils".

A l'actualitat, i amb un valor vorejant el 4% a la mitjana de maig, l'euríbor continua sent l'obstacle més gran per a tots aquells que vulguin finançar el seu nou habitatge. Moral estipula que l'euríbor prossegueix amb pas ferma la seva tònica com a factor més que determinant a l'hora d'afrontar la compra d'una casa, "igual que fa poc més d'un any es podia observar com un component més dins de l'equació hipotecària, a hores d'ara, l'euríbor s'ha erigit com un actor més que protagonista si el desig és comprar un habitatge", afirma.

Tot i això, preveu que durant l'últim trimestre del 2023 o principis del 2024 l'euríbor comenci un camí decreixent, posant punt final a la seva alça de més d'un 4% en només un any. "Un fet que suposarà un alleugeriment econòmic a molts hipotecats a tipus variable", reconeix.

A més, en un context en què les restriccions al crèdit per part dels bancs estan marcant el panorama hipotecari (només el 44% de les cases comprades durant el mes d'abril es van formalitzar amb una hipoteca mitjançant), tenir una ajuda extra per trobar no una bona, sinó simplement una hipoteca, pot ajudar i molt els sol·licitants.

contador