ep archivo   dos mujeres en un cajero de una entidad financiera
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La gran banca espanyola de moment es resisteix a remunerar els dipòsits de les famílies espanyoles, segons denuncia l'Associació d'Usuaris Financers (ASUFIN), tot i que tant el Banc Santander com el BBVA "sí ofereixen dipòsits al 5% al Regne Unit i Itàlia".

L'entitat assegura, a més, que la competència de les entitats bancàries "segueix centrada en els productes de fora de balanç, com els fons, el deute públic, o les assegurances-inversió".

Si bé "al mercat hi ha ofertes que ja arriben al 5%", com la llançada per Caixabank dimecres passat, ASUFIN destaca que en la majoria dels casos, els dipòsits s'"ofereixen en combinació amb aquests productes, com a fons monetaris, en el cas dels més conservadors, fins i tot altres de renda fixa".

Davant d'aquesta situació, els espanyols han optat per altres vies per rendibilitzar els estalvis, com és el cas de l'amortització anticipada d'hipoteques, que s'ha incrementat un 26%; els fons d'inversió, que entre el gener i el juliol han duplicat la xifra del 2022 i el deute públic, que ha arribat a màxims des del 2002 amb una inversió de 16.766 milions d'euros.

Per això, la presidenta d'Asufin, Patricia Suárez, va exposar davant el consell consultiu de l'Autoritat Bancària Europea "que els terminis fixos han desaparegut al nostre país" davant la "insòlita" situació de "pujada de tipus no s'acompanya d'una paral·lela a la remuneració de dipòsits a tipus fix a 24 mesos”.

contador