ep cartel se alquila alquiler arrendamiento arrendatario
EUROPA PRESS

Els joves volen comprar o llogar un habitatge, però, no poden fer-ho. Les seves dificultats tenen un principal motiu: el preu. De fet, és el que assenyala el 75% dels menors de 35 anys. Un sector de la població en què ha augmentat l'activitat immobiliari a causa de la demanda no efectiva, és a dir, busquen, però no troben habitatge.

El segment més jove de la població, el d'entre 18 i 34 anys, està més actiu al mercat immobiliari respecte al passat any. No obstant això, aquesta major activitat immobiliària per part dels joves té més a veure amb la recerca inacabada d'habitatge que amb la compra o el lloguer efectius. Mentrestant, la demanda efectiva ha crescut molt menys: els que realment han comprat o llogat (com inquilins) són ara el 22% mentre que el 2018 eren el 18%.

Aquesta és una de les principals conclusions a què arriba l'informe sobre els joves i la seva relació amb l'habitatge elaborat per Fotocasa. Assenyala que el percentatge de menors de 35 anys que han comprat un habitatge durant els últims dotze mesos és pràcticament el mateix que hi havia als anys 2018 i 2017, mentre que els que han buscat casa en propietat sense trobar-la s'ha duplicat (del 6% al 12%) respecte a 2018.

Aquesta major activitat immobiliària per part dels joves té més a veure amb la recerca inacabada d'habitatge que amb la compra o el lloguer efectius

És més, el 40% dels joves entre 18 i 34 anys ha realitzat alguna acció al mercat de l'habitatge durant els últims 12 mesos. Aquest percentatge suposa 11 punts més que el 29% que es va registrar el 2018, és a dir, que el segment més jove de la població està més actiu al mercat immobiliari respecte al passat any. De fet, els joves estan sent els responsables de la recuperació de l'activitat durant l'últim exercici.

REPUNTA AL LLOGUER

Pel que fa al mercat del lloguer, l'estudi reflecteix que s'ha comportat de manera lleugerament diferent, atès que s'ha produït un repunt de l'arrendament efectiu (un 14% dels particulars entre 18 i 34 anys han llogat un habitatge durant els últims 12 mesos, enfront del 9% de 2018), però l'augment és més intens entre els que han buscat casa de lloguer, encara que no l'hagin trobat (del 6% de 2018 al 12% el 2019).

No obstant això, el lloguer no és l'opció preferent fins i tot per als que opten per ella, sinó que molts preferirien un habitatge en propietat. La meitat dels joves que han llogat o intentat llogar un immoble per viure-hi ho han fet perquè la seva situació econòmica els impedeix comprar.

Després d'aquest motiu sí que apareixen els que tenen a veure amb els avantatges que s'atribueixen al lloguer: mobilitat laboral (33% enfront del 38% de 2018) o llibertat i flexibilitat (26% enfront del 34% de l'any passat). Aquests dos arguments han perdut protagonisme respecte a l'any passat, com també ho ha fet l'afirmació que comprar no entra en els seus plans: fa un any era un motiu per al 22% i ara ho és per al 16%.

Un exemple que els joves sí que volen comprar és que la meitat dels que no han comprat o intentat comprar, es plantegen aquesta possibilitat durant els propers 5 anys. Tot i que aquesta tendència es consolida, la decisió de compra s'ajorna cada vegada més. Des de 2017 el percentatge dels que es fixen un termini de 2 anys per comprar manté una constant línia descendent, mentre que la dels que contemplen l'adquisició dins d'entre 2 i 5 anys no deixa de pujar.

Només els més joves, de 18 a 24 anys s'incrementen de forma notable el seu interès per la compra a curt termini, però les dificultats que troben quan realment confronten amb el mercat les seves possibilitats d'emancipació fan que optin per endarrerir-la (i estalviar més) o per llogar (si tenen plans sentimentals o laborals impostergables). Només el 9% d'ells descarta completament la possibilitat de compra.

Noticias relacionadas

contador