- La campanya de la Renda 2017, que va començar el 4 d'abril, acabarà el proper 2 de juliol
El col·lectiu d'autònoms és un dels més nombrosos a Espanya. Segons les últimes dades del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, són ja 3.230.400 els treballadors autònoms que hi ha al país. No és estrany que ells, com la resta de cotitzadors, es preguntin si poden beneficiar-se d'algunes deduccions de cara a la campanya de la Renda 2017 que ja està en marxa. I la resposta és senzilla: sí.
Només es poden deduir aquestes despeses els autònoms empresaris, és a dir, aquelles que han invertit per estar al capdavant d'un negoci
El bufet Hedilla Advocats, especialitzat en traspàs de negocis i assessorament legal, ha elaborat una llista de les 14 despeses deduïbles per als autònoms empresaris (les quals han invertit per estar al capdavant d'un negoci) a la declaració, després de les novetats que va introduir la Llei de reformes urgents del Treball Autònom. Segons explica, les despeses que aquests empresaris poden deduir-se a la seva declaració es resten dels ingressos al capítol d'activitats econòmiques de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), i no de l'apartat de rendiments del treball, ja que aquest fa referència a les persones assalariades.
Per això, cal que estiguin adscrits al règim d'estimació directa de l'IRPF, ja sigui a l'opció normal o a la simplificada. A més, les despeses efectuades que es vagin a decidir han d'estar relacionades o vinculades amb el negoci i l'autònom ha de guardar totes les factures justificatives corresponents. Les despeses, així mateix, han d'estar anotades als llibres de despeses i inversions, perquè es dona la circumstància que l'Agència Tributària (AEAT) rebutja molts tiquets perquè es veu el CIF de l'empresa, però no així el destinatari del servei, per la qual cosa es recomana demanar factura sempre.
Hi ha un total de 14 despeses que els autònoms empresaris poden deduir-se. Són les següents:
1. Consums d'explotació. Es refereixen, en general, a la compra de mercaderies i altres elements necessaris per a l'exercici de l'activitat.
2. Sous i salaris.
3. Altres despeses de personal, com ara formacions, assegurances, obsequis i indemnitzacions.
4. Seguretat Social a càrrec de l'empresa. Les pròpies dels empleats més les d'autònom titular del negoci.
5. Arrendaments i lloguers.
6. Reparacions i conservació.
7. Pagaments a professionals, advocats, assessories, etc.
8. Despeses per abonaments per altres serveis exteriors. Primes d'assegurança, transports, publicitat, etc.
9. Tributs deduïbles. L'Impost de Béns Immobles (IBI) i l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE). No obstant això, no ho són les sancions i recàrrecs de constrenyiment per presentació de les declaracions fora de termini.
10. IVA suportat. Només és aplicable a la part de la qual no es pot deduir l'IVA que s'abona a les declaracions trimestrals, i es refereix als derivats de l'activitat en recàrrec d'equivalència.
11. Despeses financeres. Els interessos que es paguen a bancs i a l'Agència Tributària per ajornaments.
12. Amortitzacions. Referit a la depreciació d'inversions. Cal atenir-se a la relació de béns amortitzables, als seus terminis i percentatges, tot això d'acord amb les taules elaborades per Hisenda.
13. Factures. Els subministraments de gas, aigua, electricitat, Internet o telèfon (si és exclusivament d'ús professional) es poden deduir, si el domicili és el lloc de treball. S'ha de calcular el 30% del total sobre el percentatge d'espai de l'habitatge destinat a l'activitat laboral, després de notificar-ho a Hisenda a la declaració censal mitjançant el model 036 o 037. En el cas d'estar en un domicili de lloguer, s'ha de disposar de dues factures, diferenciant cada despesa professional i personal.
14. Restaurants i hotels. S'accepten, sempre que tinguin caràcter esporàdic i estiguin justificats per la professió. Pel que fa a les dietes de manutenció, l'autònom pot deduir 26,67 euros diaris (48 a l'estranger) si no pernocta i 53,34 si ho fa (91,35 a l'estranger). Ha de realitzar-se el pagament de forma electrònica i no s'aplica al municipi en què es dugui a terme l'activitat laboral.