ep fachada de un edificio de viviendas a 17 de mayo de 2023 en barcelona cataluna espana
David Zorrakino - Europa Press

La compra d'habitatges continua la tendència ascendent, amb un 50% que prefereixen aquesta opció abans que llogar una casa. A més, és habitual pensar que la despesa mensual del lloguer seria més rendible si s'invertís en una hipoteca, però saps quants anys de lloguer necessites per poder adquirir un habitatge?

El portal immobiliari Idealista ha publicat un informe en què assenyala que, actualment, l'equivalent a la compra d'un habitatge a Espanya seria el pagament de 14 anys del lloguer. En aquest sentit, ha destacat que s'ha de tenir en compte el context financer i el temps que es pretengui habitar l'habitatge per analitzar la rendibilitat de la seva compra, ja que com més temps pretengui establir-s'hi, més interessant serà valorar l'opció de la compra.

La necessitat de destinar aquesta quantitat d'anys de lloguer per poder fer una adquisició implica que els preus de venda es mantenen elevats comparats amb els del lloguer. Per contra, com menys anys de lloguer siguin necessaris per comprar una casa, menors seran els preus en comparació amb els que es poden trobar als lloguers.

D'altra banda, si volem avaluar les ciutats on aquesta diferència és més palesa, Sant Sebastià encapçala la llista amb 27 anys de lloguer necessaris per poder adquirir l'habitatge. Continuen la llista Pontevedra, Palma i La Corunya amb 22 anys, mentre que a Pamplona arriba als 21 anys i es queda en 20 a les ciutats de Cadis, Madrid i Vitòria. També per sobre de la mitjana ens trobem amb Barcelona, on cal destinar-hi 18 anys. En aquestes nou ciutats és més rendible llogar una casa que comprar-la, ja que es troben per sobre de la mitjana.

Al costat contrari, és millor comprar a Múrcia, Huelva i Jaén, que es troben per sota de la mitjana amb 13 anys de lloguer necessaris, i a Lleida, on són necessaris al voltant de 12 anys. A més, a la mitjana ens trobem Almeria i Castelló de la Plana, ja que en tots dos s'han de destinar 14 anys de renda per adquirir l'habitatge.

contador