ep archivo   anuncio de una vivienda en alquiler
EUROPA PRESS - Archivo

Els preus dels lloguers no paren de pujar, en part a causa de l'escàs estoc existent, i marquen un nou màxim històrics un darrere l'altre. Així, catorze comunitats autònomes han superat els seus preus màxims en els lloguers aconseguits durant la bombolla immobiliària al llarg d'aquest 2023, i dues més ho van fer el 2022, segons dades de Fotocasa.

En aquest sentit, tan sols les comunitats d'Aragó i Castella-La Manxa encara no han assolit preus màxims. No en va, la mitjana nacional va assolir el màxim l'abril del 2023 amb 11,69 euros el metre quadrat al mes, encara que el juny el preu s'ha moderat un -0,7% respecte al màxim en assolir els 11,61 euros. metre quadrat el mes.

María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa, ha assenyalat que l'arrendament "viu una situació alarmant de crisi de preus", amb algunes comunitats "que hi ha un 30%, 40% un 60% per sobre del preu mostrat durant la bombolla del 2007 i la tendència continua sent alcista". La causa principal és la falta d'estoc, que "provoca un desfasament encara més accentuat entre l'oferta i la demanda que fa que l'habitatge de lloguer s'encareixi de manera molt significativa".

Així, el juny de 2023, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Catalunya, la Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, Madrid, País Basc i Múrcia van assolir el preu màxim al mercat del lloguer. Per la seva banda, Andalusia i Navarra van assolir màxims el maig del 2023, La Rioja ho va fer el juny del 2022 i en el cas d'Astúries es va assolir l'agost del 2022.

Pel que fa a les dues comunitats que encara no han arribat a aquests màxims, no es preveu que ho facin durant els propers mesos i fins i tot, amb la moderació del preu del lloguer que estem observant durant els últims mesos, és possible que no arribin a fer-ho. En aquest sentit, Castella-La Manxa actualment es troba un -14,8% per sota del preu màxim, mentre que Aragó està un -17,7% per sota.

Per acabar, 38 capitals de província han arribat a màxims en algun moment de l'any, i 23 ho han fet durant el mes de juny. Així, tan sols Ciudad Real, que està un -14,5% per sota del preu màxim registrat, Saragossa, amb un -14,2%, i Guadalajara, que està un -8,8% per sota, no han arribat encara als preus registrats el 2008.

contador