- En castellano:Los 10 depósitos más rentables del mercado: de bancos extranjeros y que dan más del 4%
Comercialitzats per bancs estrangers i amb rendibilitats que superen el 4%. Així són els 10 dipòsits més rendibles que es poden trobar al mercat espanyol. Per trobar el millor termini fix d'un banc espanyol caldria baixar fins a la tretzena posició del rànquing global. I és que la rendibilitat dels dipòsits espanyols se situa a la cua de la zona euro.
Així ho constaten des del comparador Kelisto, el 'top 10' del qual està format, íntegrament, per ofertes de bancs estrangers que comercialitzen els seus dipòsits al mercat espanyol: en concret, el 80% forma part del catàleg d'entitats italianes i el 20 % d'una entitat portuguesa.
En concret, el rànquing de dipòsits més rendibles és copat per les ofertes de Banca Sistema (Itàlia), Banca Progetto (Itàlia) i Haitong Bank (Portugal), amb interessos entre el 4,2% i el 4% TAE per a terminis entre 36 i 12 mesos.
"L'encreuament de la barrera psicològica del 4% per part dels 10 dipòsits més rendibles del mercat arriba en un moment de forta controvèrsia pel que fa als productes d'estalvi que ofereix la banca", assenyala la portaveu de Kelisto.es, Estefania González.
Cal recordar que fa uns dies, la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, va anunciar que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) analitzarà si hi ha factors que impedeixen que la banca espanyola remuneri els dipòsits.
Precisament, avui dia, cap dels cinc grans bancs espanyols per volum d'actius ofereix dipòsits a termini fix a clients minoristes. De fet, per trobar el millor dipòsit d'un banc espanyol amb la protecció del Fons de Garantia de Dipòsits nacional caldria baixar fins a la tretzena posició, on figura el Dipòsit 4.0 Nous Clients de Banco Mediolanum a sis mesos, amb un TIN del 3,96%. L'acompanyen al top 10 de millors ofertes de banca espanyola el Dipòsit Pibank a 12 mesos (3,3% TIN) i el Dipòsit Sinycon Plus a 36 mesos d'EBN (3,16% TIN).
"L'amuntegament de liquiditat que ha realitzat la banca espanyola durant els últims anys, el sanejament dels seus balanços i el fet que depengui menys de grans clients -en comparació amb la resta d'entitats europees- explica, en bona mesura, que les entitats pàtries tinguin una menor necessitat de començar a retribuir els seus dipòsits i que prefereixin recolzar-se en productes com els comptes remunerats, molts d'ells subjectes a una important vinculació i que, per tant, permeten guanyar un client a molt més llarg termini”, destaca González.
És més, els interessos dels dipòsits espanyols se situen a la cua de la zona euro. La rendibilitat dels terminis fixos a menys d'un any de la banca espanyola (1,33%) se situa un 41% per sota de la mitjana de la zona euro i un 57% de la del país líder, Itàlia (amb un 3,11%). En els terminis fixos d'entre un i dos anys (1,7%) la diferència és una mica més lleu: un 23% per darrere de la mitjana de la zona de l'euro i un 48% per darrere de França, líder del mercat (3,25%). La pitjor part se l'emporten els dipòsits a més de dos anys (0,6% a Espanya), la rendibilitat dels quals és un 75% inferior a la mitjana de la zona euro i un 82% més baixa que la del país que lidera el rànquing (Estònia, amb un 3,32%).
Més enllà de la pràctica inexistència de dipòsits als grans bancs del país, la diferència entre les ofertes dels bancs protegits pel Fons de Garantia de Dipòsits espanyol i les dels que compten amb el suport dels seus homòlegs a Europa segueix sent molt considerable. Segons dades de Kelisto, la remuneració mitjana dels terminis fixos de banca estrangera (2,83% TIN) és un 17% superior a la de la banca espanyola (2,42%).
A més, la remuneració no és l'única cosa en què els bancs forans guanyen els espanyols. Pel que fa al nombre d'ofertes que posen a disposició del client, el 76% de les que avui es poden contractar són entitats estrangeres i només el 24% restant es correspon amb entitats espanyoles.