El Govern no ha fet cas de les peticions tant de les entitats com de les associacions de clients bancaris, que sol·licitaven suprimir l'obligatorietat d'elevar a escriptura i al registre la moratòria hipotecària, que són el principal obstacle. Entre les mitjanes aprovades aquest dimarts al Consell de Ministres no s'hi troba l'exempció d'aquests tràmits; el Govern sí que ha establert que es concedeixi la moratòria sense necessitat d'adreçar-se físicament al notari mentre duri l'estat d'alarma.
Segons es publica en el Boletín Oficial del Estado (BOE), durant la vigència de l'estat d'alarma i fins que torni a restablir-se plenament la llibertat deambulatoria, no podran formalitzar-se els instruments notarials. No obstant això, això no suspendrà l'aplicació de la moratòria, que haurà d'aplicar-se automàticament, s'hagi formalitzat o no aquesta suspensió en l'instrument corresponent.
D'aquesta manera, es concedeix la moratòria sense necessitat de desplaçar-se físicament al notari mentre duri el confinament, un tràmit que sí que caldrà efectuar després.
D'altra banda, el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un Reial decret llei de mesures urgents complementàries per donar suport a l'economia i l'ocupació que inclou l'exempció del pagament de despeses notarials i registrals per als ciutadans en situació de vulnerabilitat que s'acullin a la moratòria de les hipoteques i d'altres préstecs.
La norma obliga les entitats financeres a elevar a escriptura pública el reconeixement de la suspensió del deute hipotecari previst al Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, per a la seva posterior inscripció al Registre de la Propietat. Igualment, les entitats que hagin concedit el crèdit hauran de formalitzar la pòlissa o escriptura pública de reconeixement de la suspensió de les obligacions contractuals dels crèdits o préstecs no hipotecaris, prevista pel Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, per a la seva inscripció al Registre de Béns Mobles, si s'escau.
Amb aquestes mesures es pretén protegir les persones vulnerables afectades per la crisi sanitària del pagament del deute i les despeses notarials i registrals associats, a més d'evitar desplaçaments a la notaria o al Registre corresponent.
El que es disposa la disposició addicional 15a d'aquest Reial decret serà aplicable a qualsevol sol·licitud de moratòria presentada a l'empara del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març o del Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, encara que la sol·licitud o, fins i tot, la seva acceptació, s'haguessin produït amb anterioritat a l'entrada en vigor de la present norma.