herencia-y-donacion

Acceptar o renunciar a l'herència: què és més beneficiós? Les consultes sobre la possibilitat de renunciar a l'herència creixen en els últims mesos per la impossibilitat dels hereus de fer front al pagament dels costos que implica acceptar-la i als deutes del mort, segons els advocats de Legálitas.

És possible renunciar a una herència i quin termini hi ha per fer-ho? La renúncia a l'herència és un dret que pot exercir qualsevol ciutadà independentment de la persona de qui siguem hereus. L'important és formalitzar el rebuig de forma expressa i davant de notari. No hi ha un termini establert legalment, però cal tenir clar que no es pot acceptar o renunciar a l'herència abans de tenir la condició d'hereus.

Es poden conèixer els deutes i els beneficis de l'herència abans de prendre la decisió de renunciar? Quan som hereus, i s'acrediti aquesta condició a través del testament o declaració d'hereus, es pot demanar tota la informació relacionada amb els béns que formen part de la massa hereditària, tant drets com obligacions, per decidir si acceptar o renunciar.

Renunciar al testament comporta algun cost? Legàlites recorda que la renúncia s'ha de dur a terme en escriptura pública, és a dir, s'ha de formalitzar a través d'escriptura notarial. Per això, es pot acudir a qualsevol notari, independentment de la localitat, província o comunitat autònoma on es trobi i amb el certificat de mort de la persona per la qual ens hem convertit en hereus, així com, si escau, el seu testament o declaració d'hereus, signem escriptura de renúncia.

Què passa si només un dels hereus vol renunciar-hi? La renúncia de l'herència és personal i independent, per la qual cosa cada hereu decideix si hi vol renunciar o no. Encara que la renúncia és irrevocable, si es renuncia no és possible penedir-se'n, i voler després acceptar l'herència. Depenent de si som hereus forçosos o no i de si hi ha testament o no, el fet de renunciar pot implicar que l'herència apropi la resta dels hereus, és a dir, que a la resta dels hereus els incrementi la proporció que els correspon o bé que passi als nostres successors (en el cas d'hereus forçosos o en el cas que al testament es reculli aquest dret de representació).

I si accepto l'herència, puc penedir-me'n i renunciar-la posteriorment? No, de la mateixa manera que si es renuncia no és possible acceptar-la després, a la inversa igual, d'acord amb la doctrina dels actes propis, no es pot anar en contra dels mateixos actes, per tant, una vegada s'accepta l'herència no és possible renunciar-hi.

És possible acceptar una part de l'herència i una altra no? No. L'acceptació no pot ser de la part que interessi. L'acceptació implica acceptar tot allò relacionat amb l'herència, tant drets com obligacions. És a dir, en una herència no podem triar amb quins béns interessa quedar-nos i a quins es vol renunciar. Si s'accepta l'herència es fa amb totes les conseqüències, de la mateixa manera que si es renuncia es fa una renúncia de tot.

Què és i en quines circumstàncies acollir-se a “l'acceptació a benefici d'inventari”? A qualsevol herència és possible acollir-se a l'acceptació a benefici d'inventari, sobretot quan es té la sospita que l'herència pot estar conformada per més deutes que béns. Per poder acollir-se a aquesta opció s'ha de posar en coneixement del notari, a fi de fer un inventari de béns. En aquest cas els hereus només percebran el que quedi en haver-hi hereditari una vegada saldats els deutes, que es repartiran conforme al que disposa el testament o a parts iguals si el que hi ha és declaració d'hereus.

Si decidiu acceptar l'herència quins impostos heu de pagar i en quins terminis? L'obligació tributària de liquidació de l'impost de successions sorgeix des del moment que ens convertim en hereus, és una obligació tributària que no depèn d'acceptar o renunciar a l'herència. Estem obligats a complir aquesta liquidació en el termini de sis mesos des de la data de la mort de la persona de la qual heretem.

He de ser major d'edat per rebre una herència. Si no ho sóc, què passa? Els menors d'edat també poden convertir-se en hereus, en aquest cas seran els seus representants legals els que actuïn en nom seu, llevat que aquests tinguin interessos en l'herència, cosa que suposaria conflicte d'interessos, cas en què caldrà nomenar, a través del jutjat, un defensor judicial. La renúncia a l'herència quan l'hereu és un menor requereix autorització judicial.

contador