• Això compensarà el tancament de 4,5 gigawatts (GW) de capacitat instal·lada en centrals de carbó nacional i ajudarà a estabilitzar els preus de l'energia
  • Les subhastes competitives i la caiguda dels costos d'inversió en tecnologies renovables han resultat en un nivell inferior de subvencions
cbelectricidad

La divisió d'anàlisi de l'agència Moody's, Moody's Investors Service, s'espera que el preu majorista d'energia a Espanya i Portugal es mantingui dins d'un rang de preus relativament estret de 42-47 euros per megawatt hora (MWh) durant els propers cinc anys , fins el 2022, en un context de preus de commodities relativament estables, un ampli marge de cobertura i un modest creixement de la demanda d'electricitat.

  • 13,38€
  • -0,19%

Moody's assenyala que la capacitat eòlica i solar a la Península Ibèrica (Espanya i Portugal) té perspectives de creixement per als propers anys a mesura que Espanya reprengui les seves inversions en energies renovables, compensant el tancament de centrals elèctriques de carbó i estabilitzant els preus de la energia a nivell regional.

"La decisió d'Espanya de reprendre l’inversió en energies renovables després d'una moratòria de quatre anys impulsarà la quota de capacitat instal·lada de les energies renovables a la regió, incloent-hi l'energia hidràulica, fins al 59% aproximadament pel 2022, des del 53% registrat a finals de 2016. Això compensarà el tancament de 4,5 gigawatts (GW) de capacitat instal·lada en centrals de carbó nacional i ajudarà a estabilitzar els preus de l'energia", assenyala Niel Bisset, vicepresident sènior de Moody's.

Igual que en altres països a Europa, la decisió del govern espanyol d'utilitzar subhastes competitives per atorgar el dret a construir nova capacitat als operadors privats i la caiguda dels costos d'inversió en tecnologies renovables ha resultat en un nivell inferior de subvencions.

Segons Moody's, això significa que part del risc d'inversió en renovables es transfereix des del sistema/consumidor a les empreses elèctriques/operadors, la qual cosa és un factor negatiu per a les empreses elèctriques propietàries d'aquests actius. Alhora, l'exposició dels operadors al risc de preus augmentarà a causa que el rendiment de les inversions en nous projectes dependrà principalment de la venda d'energia a preus de mercat.

No obstant això, les grans empreses elèctriques com Endesa i Gas Natural tenen la mida i la diversitat per gestionar aquest risc, tot i que els operadors més petits pot ser que necessitin adoptar una estructura de capital més conservadora per fer front a aquesta situació.

L'agència afegeix que les companyies que posseeixen centrals elèctriques renovables construïdes després de 2004 -com Iberdrola, que té el parc eòlic més gran d'Espanya- continuaran beneficiant-se de les subvencions que han estat preestablertes pel govern. Si bé, aquestes subvencions representen aproximadament el 50% dels beneficis de les renovables a Espanya, aquestes començaran a disminuir a mitjans de la propera dècada, quan els actius eòlics s'apropin al final de la seva vida útil reguladora de 20 anys.

Els dèficits tarifaris del sistema elèctric a la Península Ibèrica continuen disminuint, la qual cosa redueix el risc d'una intervenció adversa als mercats d'energia per part del govern. No obstant això, persisteix cert risc residual. A Espanya, la crisi de Catalunya ha incrementat l’incertesa política. A Portugal, el risc residual depèn de les possibles demores en la reducció del dèficit tarifari.

Noticias relacionadas

contador