• En la seva opinió, els bancs centrals han impulsat un frau piramidal per les seves compres d'actius
  • Segons aquest expert, els mercats financers globals es troben en una situació de "bombolla complaent"
brokers-inversores

Albert Edwards, el cèlebre estrateg de Société Générale famós per la seva visió crítica sobre la política monetària dels bancs centrals, ha tornat a donar el senyal d'alerta sobre les negatives conseqüències futures que tindrà l'elevat nivell de deute que acumula el món financer global.

"Els inversors estan començant a penalitzar el deute corporatiu i les accions de les companyies nord-americanes més endeutades. Hem subratllat de manera consistent que l'excés de deute corporatiu als EUA és probablement l’àrea clau de vulnerabilitat que pugui fer caure el frau piramidal que els bancs centrals han creat amb les seves compres d'actius", afirma Edwards al seu últim informe.

En la seva opinió, els mercats financers globals es troben en una situació de "bombolla complaent", ja que "els inversors afirmen majoritàriament que han d'estar totalment invertits, perquè no hi ha raons per acabar amb l'actual optimisme" que impera als mercats. No obstant això, Edwards afegeix que "malgrat això, molts d'aquests inversors, al mateix temps, coincideixen amb nosaltres en què les coses acabaran de molt mala manera en un termini de dos anys".

Segons aquest expert, "els índexs de sentiment, sovint indicadors útils d'opinió contrària, han arribat a nivells extrems d'optimisme rarament vists. Les comparacions amb octubre de 1987 (quan es va produir la caiguda més gran diària de la història del Dow Jones) estan plenament justificades".

S'HA ACABAT LA FESTA?

Edwards recorda que els mercats sempre envien senyals tècnics o fonamentals que una crisi està a punt de succeir, tal com va passar el 2000 i 2007 pels quals observaven els paràmetres adequats. Per exemple, el pitjor comportament borsari de les empreses amb molt deute a Wall Street durant 2017 és un senyal que cal tenir en compte en l'actualitat.

Un altre indici alarmant és que el sentiment alcista al mercat és el més alt durant els últims 30 anys, segons l'índex elaborat per 'Investors Intelligence'. Actualment, el 65% dels inversors es declara alcista, un nivell similar al registrat uns mesos abans del 'dilluns negre' de 1987.

Un tercer factor que esmenta Edwards és la divergència mostrada per les accions nord-americanes i els bons d'alt rendiment, que han tingut un comportament relatiu molt pitjor que la renda variable americana des de finals d'octubre.

Noticias relacionadas

contador