Les autoritats de la regió italiana del Vènet han anunciat la suspensió del Carnaval de Venècia. El govern local llombard ha cancel·lat els esdeveniments previstos al teatre de la Scala, com a part de les mesures de contenció decretades pel Govern italià contra el brot de coronavirus, que ha ja ha causat quatre morts. La xifra de casos confirmats ascendeix a més de 200.
De moment, 26 persones estan hospitalitzades en vigilància intensiva, segons ha informat el cap de Protecció Civil, Angelo Borrelli. Llombardia acapara la immensa majoria dels casos, 93, seguida del Vènet, amb 24, comptant-hi els dos primers morts per la malaltia. A aquestes regions se sumen Emília-Romanya, amb nou casos, Piemont, amb sis casos i el Laci, amb dos més, segons el llistat de Borrelli en una entrevista amb Sky TG24.
Els esforços de contenció passen per trobar l'anomenat pacient zero, origen del contagi a Itàlia. "És molt important que l'identifiquem, d'aquí el fort cordó sanitari que hem instal·lat. I és important perquè d'aquesta manera podem reconstruir la cadena de contactes i possibles infeccions", ha explicat el cap de Protecció Civil, Angelo Borrelli, en declaracions recollides per 'La Repubblica'.
MESURES DE CONTINGÈNCIA
El primer ministre d'Itàlia, Giuseppe Conte, va anunciar aquest dissabte l'adopció d'un decret legal per a la contenció d'epidèmies que restringirà l'entrada i la sortida al Vènet i la Llombardia, després d'una reunió amb Borrelli.
Els esdeveniments esportius a les regions de la Llombardia i el Vènet han estat cancel·lats, inclosos els tres partits de futbol de la Sèrie A, la primera categoria italiana, entre Inter-Sampdoria, Atalanta-Sassuolo i Verona-Càller. A partir d'aquest dilluns, totes les universitats de totes dues regions romandran tancades durant una setmana.
La Scala també s'ha vist afectada pel coronavirus. En una nota breu, l'insigne teatre milanès informa que "en relació amb l'evolució de la propagació del coronavirus, les actuacions al teatre se suspenen com a mesura de precaució, a l'espera de les disposicions de les autoritats competents".
Igualment, la catedral de Milà romandrà tancada als turistes dilluns i dimarts a causa de l'emergència. La zona dedicada a l'oració romandrà oberta segons la pràctica habitual, però les misses queden suspeses, excepte la de les 20.00 hores, que es retransmetrà en directe a través de Chiesa TV (Església TV) i a través d'Internet, per www.chiesadimilano.it.
Així mateix, totes les localitats on hi visquin més de 50.000 persones s'han convertit en "zones vermelles", sota quarantena. Allí, "l'accés a serveis públics essencials i negocis per a la compra de necessitats bàsiques està subjecte a l'ús d'equip de protecció personal". A més, a tots aquelles persones que hagin mantingut "contactes pròxims amb casos confirmats" se'ls haurà d'aplicar la "mesura de quarantena amb vigilància activa", segons el decret.
2600 MORTS A ITÀLIA
El Ministeri de Sanitat de la Xina ha confirmat aquest dilluns que ja hi ha 2.592 morts a causa del brot del nou coronavirus i 77.345 els contagiats. Les autoritats sanitàries xineses han indicat que s'han registrat 409 nous casos de coronavirus, i que 150 persones han mort a causa del brot aquest diumenge al país asiàtic; d'aquestes, 149 s'han registrat a la província de Hubei, on es troba Wuhan --epicentre del brot--, i una a la província insular de Hainan.
Durant el diumenge, s'han confirmat 620 nous casos sospitosos de coronavirus, mentre que 1.846 pacients han estat donats d'alta de l'hospital després d'haver-se recuperat. Per part seva, el nombre de casos greus ha disminuït en 1.053, fins als 9.915.
En total, 3.434 persones encara són sospitoses de poder estar contagiades amb el coronavirus, i 24.734 persones han rebut l'alta mèdica a diferents hospitals de tot el país, segons han afirmat les autoritats sanitàries de la Xina.
El Ministeri de Sanitat també ha fet públic que s'estan tractant 635.531 persones que van tenir contacte pròxim amb pacients contagiats per coronavirus. D'aquestes, 16.758 han acabat la seva observació mèdica aquest diumenge, mentre que 97.481 segueixen sota atenció mèdica.
Fins al moment, s'han confirmat 74 casos de coronavirus a Hong Kong, entre els quals s'inclouen dues morts, i deu casos a Macau. A més, dotze pacients han estat donats d'alta a Hong Kong després de recuperar-se del virus, i sis a Macau.
Encara que l'epicentre del coronavirus és a Wuhan, i que la majoria de casos es registren a la Xina, s'han detectat casos a d'altres països del sud-est asiàtic, Europa i Amèrica. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar l'emergència sanitària internacional a la fi de gener, i ha demanat a la comunitat internacional que redobli els seus esforços.
Els signes comuns d'infecció inclouen símptomes respiratoris, febre, tos, i dificultats per respirar. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, síndrome respiratòria aguda sever, insuficiència renal i, fins i tot, la mort.
Les dades de morts pel brot del nou coronavirus superen els registrats a causa del brot de SARS, o síndrome respiratòria aguda, que es va detectar per primera vegada al 2002. Al 2003, més de 600 persones havien mort a la Xina a causa d'aquest virus, mentre que la xifra a nivell global va arribar als 765 morts.