penny mordaunt ben wallace rishi sunak

La cascada de dimissions d'alts càrrecs del govern britànic ha estat massa per a Boris Johnson. El primer ministre, que s'aferrava al càrrec amb dents i ungles, que va superar una moció de censura i que semblava inamovible, ha acabat cedint i ha presentat la seva dimissió aquest 7 de juliol com a líder tory. Seguirà al capdavant de l'Executiu del Regne Unit fins a la tardor i les previsions apunten que el nou premier es trobi al número 10 de Downing Street a l'octubre, a temps per al congrés del partit conservador. Tres noms sonen més que la resta: Penny Mordaunt, Ben Wallace i Rishi Sunak.

La primera i la favorita, segons la casa d'apostes Ladbrokes, és l'actual ministra de Comerç Exterior. Encapçala les apostes 9/2 per guanyar la cursa pel lideratge tory. D'altra banda, Wallace, Secretari d'Estat de Defensa, i Sunak, un dels primers que va dimitir i exministre de Finances, són a 6/1 cadascun, segons les apostes.

Tot i això, "aquesta podria ser la carrera pel lideratge més oberta de la història, amb no menys de vuit noms amb un preu de 12/1 o menys per reemplaçar Johnson", comenta Alex Apati, de Ladbrokes.

Mordaunt va ser nomenada per Johnson el 2021 i anteriorment va ser Secretària d'Estat amb Theresa May. És diputada per Portsmouth North des de 2010. Els economistes de Berenberg la descriuen com "Brexiteer, però podria adoptar una línia conciliadora en assumptes de la UE; econòmicament i socialment liberal, no és molt coneguda pel públic en general -possiblement perquè Johnson li ha negat un escenari-, però molt apreciada pel partit en general i per les bases”. A més, "podria ser vista com una candidata d'unitat per als votants centristes".

Sunak va ser canceller de la Hisenda al govern de Boris Johnson des del 13 de febrer de 2020 fins a 2022 i ha estat membre de Parlament per Richmond a Yorkshire des de les eleccions generals de 2015. És descrit pels economistes de l'entitat alemanya com "Brexiteer, però probablement tractaria de reduir les tensions entre el Regne Unit i la UE per disminuir la incertesa econòmica”. És pro-mercats i baixos impostos per naturalesa, sense embabrament va ser un canceller del Tresor de gran despesa durant la pandèmia, a més de bon administrador. "És molt estimat per les bases i té cert atractiu públic i la millor oportunitat entre els principals contendents per atraure els votants centristes", afegeixen.

Wallace és Secretari d'Estat per a la Defensa des del 24 de juliol de 2019 al gabinet de Boris Johnson. Anteriorment va ser Ministre de Seguretat des del 2016 fins al 2019. Membre del Partit Conservador, ha estat diputat per Wyre i Preston North des de les eleccions generals del Regne Unit del 2010.

ALTRES NOMS A LLIÇA

Segons les últimes apostes de Ladbrokes, aquests són els següents candidats i les opcions de què disposen: Liz Truss - 7/1; Sajid Javid (Canceller de la Hisenda del Regne Unit i ministre de Sanitat durant el govern de Boris Johnson des del 24 de juliol de 2019, fins a la seva dimissió al juliol de 2022) - 8/1; Nadhim Zahawi (actual canceller de la Hisenda del Regne Unit) - 10/1; Jeremy Hunt (diputat tory) - 12/1 i Tom Tugendhat (diputat tory) - 12/1.

De Truss, actual Secretària d'Estat d'Afers Estrangers, de la Commonwealth i de Desenvolupament, diuen des de Berenberg que es va convertir en Brexiteer i "podria avivar les tensions entre el Regne Unit i la UE per demostrar les credencials". "És molt apreciada pels membres de base del partit pro-Brexit", diuen.

"Vol ser vista com una Thatcher 2.0: mantindria una línia dura contra Rússia, tractaria la UE amb recel i festejaria Washington", afegeixen i creuen que sota el seu mandant "és probable que es produeixin retallades fiscals i desregulació". "De vegades, és propens a la manca de detalls en qüestions clau, però se la considera eficaç a l'hora d'impulsar polítiques", indiquen des de Berenberg.

Noticias relacionadas

contador