ep vladimir putin presidente de rusia
MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / CONTACTOPHOTO

Vladimir Putin ha acusat Ievgueni Prigojin, líder dels mercenaris de Wagner, de "trair" Rússia per al seu benefici personal, després de la rebel·lió protagonitzada aquest cap de setmana contra el seu règim. "Hem aconseguit evitar una guerra civil", ha comentat el dirigent durant una intervenció pública realitzada aquest dimarts.

"Han intentat utilitzar-los des de la foscor i enfrontar-los als seus companys d'armes, amb qui han combatut pel país i el seu futur", va assenyalar aquest dilluns en una intervenció televisada.

"La rebel·lió hauria estat abatuda. Els organitzadors de la rebel·lió ho sabien malgrat la seva suficiència. Ho comprenien tot, que estaven cometent actes criminals, que estaven dividint i debilitant el país quan afronta una colossal amenaça externa, una pressió sense precedents de l'exterior, quan al front es diu 'ni un pas enrere!' mentre moren els nostres camarades", va afegir el dirigent, que havia patit la major amenaça al seu poder des que havia agafat les regnes de Rússia el 1999.

"Els qui van organitzar la rebel·lió amb la seva traïció al país, el seu poble, van trair els que es van veure arrossegats al crim. Els van mentir, els van empènyer a la mort", va asseverar Putin, en referència a Prigojin, que aquest dilluns també va assenyalar que el seu objectiu no era enderrocar Putin, sinó evitar la desaparició de Wagner i tombar el ministre de Defensa, Sergei Xoigú.

"QUI VULGUI POT ANAR-SE'N A BIELORÚSSIA"

En aquest sentit, va comentar que el seu principal objectiu era "evitar un gran vessament de sang", per la qual cosa va agrair als "soldats i comandaments del Grup Wagner que han pres l'única decisió correcta. No s'han llançat a un vessament de sang fratricida. Van parar a l'última línia".

"Això va suposar temps i els que van cometre un error van tenir l'opció de pensar-ho dues vegades, comprendre que les seves accions estaven sent rebutjades per la societat i que tindrien conseqüències tràgiques, destructives per a Rússia. Sabíem i sabem que la vasta majoria dels combatents i comandaments del Grup Wagner són patriotes russos, lleials al poble ia l'Estat. Ho han demostrat amb el seu valor al camp de batalla", ha asseverat.

Per això, va reiterar el seu oferiment al fet que s'integrin a les Forces de Seguretat russes per "continuar servint Rússia signant un contracte amb el Ministeri de Defensa o altres organismes o tornar amb la seva família i amics. Qui vulgui, pot anar-se'n a Bielorússia. Compliré amb la promesa que he fet. Ho repeteixo. L'elecció és vostra, però estic segur que serà l'elecció de soldats russos que s'han adonat del seu tràgic error".

Finalment, va enviar un missatge a Occident i Ucraïna en assenyalar que "els neonazis de Kíiv i els seus patrons occidentals i tota mena de traïdors nacionals es fregaven les mans. Volien que els soldats russos es matessin entre si, que morissin militars i civils perquè al final perdés Rússia i que la nostra societat es dividís, s'ofegués en un sagnant conflicte civil. Somiaven venjar-se pels seus fracassos al front i en la seva suposada contraofensiva, però han errat en els seus càlculs".

Noticias relacionadas

contador