El govern britànic ha arribat a un acord amb la Unió Europea per la seva sortida del bloc comunitari, segons ha anunciat Downing Street, de manera que la primera ministra, Theresa May, ha convocat aquest dimecres els seus ministres per discutir el document.
Segons l'oficina de May, els ministres es reuniran a les 14.00h, hora britànica, per avaluar el text acordat i decidir els següents passos. Abans d'aquesta reunió, els ministres han estat convidats a llegir el document pactat amb Brussel·les aquesta mateixa nit a Downing Street, segons Sky News.
D'acord amb la BBC, fins a la residència de Theresa May han començat a arribar ja alguns dels membres del seu gabinet, com el ministre de Salut, Matt Hancock, o el de Transport, Chris Grayling.
L'acord arriba després d'intenses negociacions durant les quals l'últim escull que quedava era la solució per a la frontera entre Ulster i Irlanda, una solució que passaria per un pla de contingència ('backstop', en l'argot comunitària) que asseguraria un estatus especial per a Irlanda del Nord i que permetria al conjunt del Regne Unit continuar a la Unió Duanera fins dissenyar una solució definitiva que no fragmenti el mercat britànic.
Mentrestant, els ambaixadors dels Vint-i-set han estat convocats a una reunió dimecres a les 15.00 hores per "fer balanç de les negociacions", segons han indicat a Europa Press fonts diplomàtiques.
La trobada estava prevista inicialment per discutir amb la Comissió Europea sobre les mesures de contingència davant l'eventualitat d'un divorci sense acord, però a última hora s'ha afegit a l'agenda l'anàlisi sobre l'estat de les negociacions.
L'Executiu comunitari, per la seva banda, es limita a les declaracions del seu vicepresident primer, Frans Timmermans, que a primera hora de la tarda d'aquest dimarts va dir que "estan en marxa negociacions molt intenses", però que l'acord "encara no ha donat ".
Brussel·les espera que May reuneixi dimecres el seu gabinet, han indicat fonts comunitàries, abans de fer més valoracions.
Si es confirma l'acord, el president del Consell europeu, Donald Tusk, preveu convocar una cimera a Brussel·les que permeti als caps d'Estat i al govern de la UE donar el seu vistiplau al contingut del pactat. Els preparatius d'una cimera d'aquestes característiques fa uns deu dies que estan durant, cosa que situaria la trobada al voltant del darrer cap de setmana de novembre.
Segons les informacions recollides pel diari Financial Times, May va comunicar al seu gabinet que el Regne Unit aplicarà moltes de les contingències previstes per l'opció d'un Brexit sense acord l'1 de desembre en cas que no n’hi hagi cap al final de novembre.
"El gabinet haurà de decidir durant les properes setmanes si un Brexit sense acord serà el principal escenari de planificació per a la sortida", ha dit una font oficial. "L'1 de desembre està sent considerat com la data clau per a això", ha tancat.
PAS PEL PARLAMENT
Les reaccions al bloc pro Brexit a les files conservadores no s'han fet esperar. El diputat Jacob Rees-Mogg, que lidera el bloc més euroescèptic al partit governant, han confiat que els ministres tombin l'acord.
"Espero que el gabinet el bloquejarà i si no, espero que el Parlament ho faci. Crec que el que sabem d'aquest acord és profundament insatisfactori", ha assenyalat a la BBC, i ha subratllat que "sembla haver-hi una oposició creixent a aquestes molt pobres propostes".
A la mateixa línia s'ha expressat l'exministre d'Exteriors Boris Johnson, un dels més ferms defensors del Brexit. Tot i que ha reconegut que no ha vist el document, ha considerat que és "completament inacceptable per a qualsevol que cregui en la democràcia". "És cosa d'un estat vassall", ha denunciat.
Mentrestant, el líder de l'oposició, Jeremy Corbyn, ha dit que els laboristes votaran contra qualsevol acord sobre el Brexit que no compleixi les seves exigències.