La primera ministra britànica, Theresa May, celebra la reunió setmanal del seu gabinet durant una jornada crucial per a l'acord del Brexit. Aquesta tarda, la Cambra dels Comuns ha de decidir si dona el seu suport al tracte que Londres i Brussel·les que van aconseguir el novembre, però s'anticipa que la 'premier' fracassi en el seu intent de demanar el suport dels diputats.
Hores abans de la celebració d'aquesta votació, programada per a les 20:00 hores (hora espanyola), el gabinet de May sospesa si el govern dona suport a una esmena del legislador conservador Andrew Murrison, que posaria un límit de temps a la polèmica clàusula irlandesa de backstop: el punt de conflicte per a molts legisladors que s'oposen a l'acord de May amb la UE. Dimarts al matí, uns 30 diputats s'havien adherit a aquesta esmena, incloent-hi Graham Brady, l'influent cap del Comitè de Tories de rang 1922.
Els analistes de Goldman Sachs creuen que fins a 100 dels 317 diputats del Partit Conservador, així com els 10 diputats del DUP, en coalició amb els tories tenen la intenció de votar contra l'acord de demà. "Al voltant d'un terç d'aquest centenar de dissidents conservadors prefereixen que no hi hagi Brexit, encara que potser al voltant de dos terços es decanten per un Brexit sense acord. Suposant que al voltant de 240 dels 257 diputats del Partit Laborista, així com tots els diputats de tots els altres partits, també votin en contra del govern, "esperem que l'acord actual reuneixi el suport de només uns 225-250 diputats, en aquesta etapa", comenten aquests experts.
El pacte assolit sobre la frontera irlandesa ha estat el principal escull de les converses perquè els brexiters temen que el país quedi atrapat indefinidament en aquest acord. Aquesta mateixa setmana, la UE va tractar d'alleugerir els temors dels diputats tories amb una carta al govern britànic en què va plasmar una sèrie de garanties sobre l'anomenat backstop, el pla de salvaguarda previst per a la frontera entre la regió britànica d'Irlanda del Nord i la veïna república d'Irlanda.
La missiva, signada pels presidents de la Comissió Europea i del Consell europeu, Jean-Claude Juncker i Donald Tusk, subratlla que el pla de contingència per a la frontera irlandesa no és la solució preferida per la UE per evitar una frontera estricta entre l'Úlster i Irlanda, que no soscava els acords del Divendres Sant i que no representa un intent de la UE per annexionar-se Irlanda del Nord.
No obstant això, la carta deixa clar que no hi haurà una renegociació d'aquest pla de contingència. La UE també ha rebutjat la petició del Regne Unit perquè el pla de salvaguarda només estigui en vigor durant un any.