michel barnier 20240428070727

El president de França, Emmanuel Macron, ha nomenat primer ministre de França el veterà polític conservador Michel Barnier. La seva elecció ha estat inesperada, ja que no trobava inicialment a les encuestes, i ha estat molt criticada pels partits d'esquerra.

Amb 73 anys, Barnier serà el primer ministre francès més veterà de la història, i curiosament recull el testimoni del primer ministre més jove, Gabriel Attal, que va assumir el càrrec a principis d'any amb 34 anys.

Barnier, que va ser comissari europeu i també es va encarregar de negociar el Brexit, ha assenyalat que intentarà establir diàleg amb totes les forces polítiques presents a l'Assemblea Nacional, encara que sectors de l'esquerra s'han sentit enganyats per Macron i han convocat una manifestació a la seva contra.

Macron havia valorat altres noms com l'exprimer ministre socialista Bernard Cazeneuve i el dirigent regional conservador Xavier Bertrand, però finalment ha optat per Barnier, a causa de la seva capacitat per forjar acords.

Barnier haurà de fer front a una situació complicada, ja que l'economia francesa no acaba d'arrencar i està frenada per un dèficit públic elevat. Així, les seves primeres mesures com a primer ministre seran seguides molt de prop pels mercats.

contador