ep archivo   bandera de la ue frente a la sede de la comision europea en bruselas
COMISIÓN EUROPEA - Archivo

Un any després, les negociacions van arribar a bon port. Els Estats membres de la Unió Europea (UE) van acordar aquest dimecres implantar un impost mínim del 15% per gravar multinacionals amb una facturació superior als 750 milions d'euros anuals a tot el territori comunitari.

Aquest acord ha estat possible gràcies al fet que Hongria va aixecar el veto a la normativa després que Brussel·les accedís a suavitzar les sancions contra el país magiar per vulnerar l'Estat de dret. Així mateix, l'executiu d'Orbán ha acceptat el paquet d'ajuts de 18.000 milions d'euros per a Ucraïna. Cal recordar que aquest tipus impositiu mínim va ser acordat a escala mundial per més d'un centenar de països al si de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE).

"La Comissió (Europea) acull amb satisfacció l'acord unànime anunciat ahir a la nit per la presidència txeca del Consell de la UE sobre la proposta de directiva de la Comissió que garanteix un tipus impositiu efectiu mínim per als grans grups multinacionals", va assegurar l'Executiu comunitari a una nota publicada després de la reunió del Consell Europeu. Així mateix, Brussel·les detalla que aquestes normes "seran d'aplicació a qualsevol gran grup, tant nacional com internacional, amb empresa matriu o filial situada a un Estat membre de la UE".

A la pràctica, si el tipus efectiu mínim no és aplicat pel país on estigui establerta una filial, la normativa preveu que l'Estat membre on operi la societat matriu pugui aplicar un impost complementari. La Directiva comunitària també preveu garantir una recaptació efectiva quan l'empresa matriu estigui situada fora de territori de la UE, a un país de baixa tributació que no apliqui normes equivalents. Els Estats membres hauran de traslladar la nova normativa com a molt tard el 31 de desembre de 2023.

Paolo Gentiloni, comissari europeu d'Economia, ha celebrat el “triomf de l'equitat, la diplomàcia i el multilateralisme” que suposa l'acord assolit pels Vint-i-set. "La Comissió Europea no ha renunciat mai a aquest acord, i estic orgullós de veure que es fa realitat", ha assenyalat l'italià, que creu que l'"interès comú" europeu ha "prevalgut" i creu que ara és moment d'"esforçar-nos per ultimar les negociacions sobre l'altre pilar de l'acord mundial, que se centra a gravar els grups multinacionals més grans i incorporar-lo al Dret de la UE”.

Noticias relacionadas

contador