boris-johnson-brexit 20200131092314

El Brexit ha entrat ja en tants temps de descompte que es fa estrany afirmar que el compte enrere que s'inicia aquesta setmana, abans de la cimera europea del 15 d'octubre, pot ser de veritat el definitiu. L'estira-i-arronsa entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit encara la seva recta final amb les negociacions que precediran al conclave de mitjan mes, en el qual el primer ministre britànic Boris Johnson espera un acord que salvaguardi els interessos del seu país i eviti l'anomenat Brexit dur.

No obstant això, els experts auguren un nou enfrontament causat, en aquesta ocasió, per les reserves del president francès, Emmanuel Macron, a fer concessions sobre la pesca. Les reticències dels francesos han despertant la preocupació dels negociadors, ja que podrien enfonsar els esforços per a arribar a un acord comercial més ampli, just quan arrenca un període de dues setmanes d'intenses converses. En concret, es tem que “un desacord en aquest àrea pugui comprometre el pacte en el seu conjunt”, indiquen els analistes de Monex Europe.

Alemanya ha fet una crida per aconseguir un pacte que defineixi les noves relacions comercials entre els socis després del Brexit. No fer-ho, segons Heiko Maas, ministre de Relacions Exteriors alemany, seria irresponsable. "Amb els desafiaments econòmics i sanitaris actuals, els ciutadans d'un i un altre costat del Canal [de la Mànega] ja en tenen prou. Per això seria completament irresponsable, a hores d'ara, crear problemes addicionals per no arribar a un acord", ha assegurat Maas en declaracions recollides per l'agència 'Reuters'.

Una trucada entre Johnson i la presidenta de la Comissió Europea Úrsula von der Leyen durant el cap de setmana va ratificar que totes dues parts continuen compromeses a buscar vies de solució per a dissenyar les relacions després del divorci. “No obstant això, alguns punts de l'agenda romanen en debat aferrissat, com l'arranjament de la indústria pesquera i el que es refereix a les ajudes estatals”, puntualitzen des de Monex Europe.

Sobre aquest últim punt, la UE exigeix que el Regne Unit proporcioni un conjunt de principis més clars que restringeixin les ajudes estatals, amb un mecanisme de resolució de conflictes jurídicament exigible.

L'ESCULL DELS DRETS DE PESCA

En qualsevol cas, els analistes interpreten els missatges enviats per Alemanya com que el bloc està disposat a suavitzar la seva postura, mentre valora fins a on pot fer concessions. “Però en qualsevol cas, Macron té la clau”, escriuen a Bloomberg. La indústria pesquera pot representar només una petita proporció de les economies francesa i britànica, però ha adquirit una importància política desmesurada a les converses de les últimes setmanes i la UE manté la seva postura que no pot haver-hi un tractat comercial més ampli sense un acord sobre l'accés dels vaixells del bloc a les aigües britàniques.

Londres veu l'assumpte com una qüestió de sobirania i vol reemplaçar un sistema de quotes que, segons el Govern de Johnson, afavoreix injustament als pescadors de la UE amb una sèrie de negociacions anuals que serien més favorables per al Regne Unit. Macron, conscient de la importància de la flota pesquera del seu país, s'ha resistit amb fermesa a cedir en aquesta qüestió.

La majoria dels països de la UE i la Comissió Europea, que està negociant amb el Regne Unit en nom del bloc, són coneguts per afavorir una posició més suau que Macron i temen que la seva postura de línia dura podria frustrar les possibilitats d'un acord més ampli.

Les negociacions s'han reprès a Londres aquesta setmana i continuaran a Brussel·les. “Les possibilitats de diversos desenllaços continuen sobre la taula, amb la qual cosa la volatilitat de la lliura és el pronòstic més precís per a la divisa en les pròximes sessions. Mentrestant, la gestió del virus domina el sentiment del mercat, amb noves mesures de contenció posades en marxa a la capital britànica”, adverteixen.

Noticias relacionadas

contador