dl roman abramovich russian oligarch sanctioned chelsea fc football club wikimedia cc
Brian Minkoff-London Pixels, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

La Unió Europea ha aprovat el quart paquet de sancions comercials contra Rússia “en resposta a la seva brutal agressió contra Ucraïna i el seu poble. Aquestes sancions contribuiran encara més a augmentar la pressió econòmica sobre el Kremlin i paralitzaran la seva capacitat per finançar la seva invasió d'Ucraïna. S'han coordinat amb socis internacionals, especialment els Estats Units", segons ha explicat la Comissió Europea en un comunicat.

Les noves sancions inclouen prohibir les exportacions d'articles de luxe a Rússia, bloquejar les importacions de ferro i acer i congelar els actius d'alguns oligarques com Roman Abramovich.

Els 27 també han aprovat una declaració a l'Organització Mundial de Comerç "pel que fa a suspendre l'aplicació de la clàusula de nació més afavorida per a Rússia i suspendre l'avaluació de la sol·licitud de Bielorússia per accedir-hi".

Les mesures acordades són les següents:

  • Una prohibició total de qualsevol transacció amb certes empreses estatals russes a diferents sectors que inclouen el complex militar-industrial del Kremlin.
  • Una prohibició d'importació de la UE sobre els productes d'acer actualment sota les mesures de salvaguarda de la UE, que puja aproximadament a 3.300 milions d'euros en ingressos d'exportació perduts per a Rússia. Es distribuiran quotes d'importació més grans a altres països tercers per compensar.
  • Una prohibició de gran abast de noves inversions al sector energètic rus, amb excepcions limitades per a l'energia nuclear civil i el transport de certs productes energètics de tornada a la UE.
  • Una prohibició d'exportació de béns de luxe de la UE (per exemple, automòbils de luxe, joies, etc.) per afectar directament les elits russes.

A més, la llista de persones i entitats sancionades s'ha ampliat encara més per incloure més oligarques i elits empresarials vinculades al Kremlin, així com empreses actives en àrees militars i de defensa, que donen suport logística i materialment a la invasió. També hi ha nous llistats d'actors actius a la desinformació.

La prohibició de la qualificació de Rússia i d'empreses russes per part de les agències de qualificació creditícia de la UE i la prestació de serveis de qualificació a clients russos, cosa que els faria perdre encara més accés als mercats financers de la UE.

NEGAR A RÚSSIA L'ESTATUS DE NACIÓ MÉS AFAVORIDA

La UE, juntament amb altres membres de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), han acordat negar als productes i serveis russos el tracte de nació més afavorida als mercats de la UE. Això segueix un anunci del divendres 11 de març dels membres del G7.

Això suspendrà els importants beneficis dels quals gaudeix Rússia com a membre de l'OMC. Aquestes accions contra Rússia protegeixen els interessos essencials de seguretat de la UE i els socis a la llum de l'agressió no provocada, premeditada i injustificada de Rússia contra Ucraïna, amb l'ajuda de Bielorússia. Estan plenament justificats en virtut de la legislació de la OMC.

Noticias relacionadas

contador