
La Conferència de Seguretat de Munic (CSM) arrenca aquest divendres amb els ulls posats en un pla de pau per a Ucraïna en un moment en què les relacions entre Unió Europa (UE) i els Estats Units no travessen el millor moment.
El comunicat del president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquesta setmana que havia arribat a un acord amb els seus hòmologs rus i ucraïnès, Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, per començar immediatament les negociacions de pau després de gairebé tres anys de conflicte.
S'espera que Zelenski es reuneixi amb el vicepresident nord-americà, J.D. Vance, així com amb el secretari d'Estat, Marco Rubio, al conclave. Cal assenyalar que Zelenski, que va admetre que "no va ser gaire agradable" que Trump parlés primer amb Putin abans que amb ell, va advertir que Ucraïna no acceptaria cap acord de pau proposat pels EUA i Rússia sense la participació de Kíiv... ni d'Europa.
Precisament, la notícia anunciada per Trump no ha agradat al si de la UE. Els últims dies, diferents mitjans com Financial Times s'han fet ressò del malestar de diversos diplomàtics d'alt perfil dels Vint-i-set per negociar a esquena de Brussel·les i d'Ucraïna, cosa que entenen que havia estat una "traïció".
Les declaracions realitzades a la prèvia pel secretari de Defensa nord-americà, Pete Hegseth, han tirat més llenya al foc. El republicà va reiterar els plans de Trump de no desplegar més tropes a Ucraïna, obligar Europa a pagar la reconstrucció del país i també forçar-la a augmentar la seva inversió en defensa. També ha indicat que Ucraïna no pot aspirar a recuperar tots els territoris perduts davant de Rússia i, a més, s'ha d'oblidar de l'entrada a l'OTAN.
"Qualsevol solució ràpida és un acord brut", va assegurar Kaja Kallas, alta representant de la Unió per a Assumptes Exteriors i vicepresidenta a la Comissió Europea. Per part seva, Emmanuel Macron, president de França, ha advertit que "una pau que sigui una capitulació" seria "una mala notícia per a tots".
A Munic, els objectius de Zelenski en la seva reunió amb Vance semblen clars: encoratjar els EUA a seguir recolzant Ucraïna i mantenir al cap els millors interessos de la nació assetjada mentre intenta negociar el final de la guerra. Tot i això, mitjans com BBC assenyalen que els plans de Trump i Vance podrien ser molt diferents.
En aquest sentit, el ministre de Defensa d'Alemanya, Boris Pistorius, va afirmar que Europa "no està en condicions" de proporcionar una dissuasió creïble a Ucraïna sense l'ajuda dels EUA al proper any. Alhora, el ministre alemany va advertir que Europa ha d'estar a la taula de negociació, ja que els europeus "no poden participar a garantir una pau en la negociació de la qual no han estat involucrats", i va qualificar com a "barroer" la determinació de no incloure Ucraïna a l'Aliança Atlàntica.