El procés del Brexit, a 30 dies que venci el termini donat per la Unió Europea (UE) perquè el Regne Unit surti del bloc europeu, dona els seus últims cops de cua amb una proposta final que el primer ministre Boris Johnson presentarà a la UE. El 'premier' farà la seva última jugada aquest mateix dimarts, amb un pla per reemplaçar l'obstacle de la frontera amb Irlanda.
Informacions filtrades per la premsa britànica han referit la possibilitat d'establir duanes a uns cinc quilòmetres de la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord com a mesura per evitar l'anomenada salvaguarda (backstop), el pla d'emergència contemplat en l'acord del Brexit per garantir que no hi haurà una frontera dura. Però Johnson ha descartat aquesta proposta per estar "desfasada".
No obstant això, en diverses entrevistes abans de la seva conferència a la convenció tory d'aquest dimarts, ha reconegut que es necessitarien alguns controls per crear un "territori duaner únic" per al Regne Unit una vegada que surti de la UE. Tot i això, ha explicat que hi ha "molt bones raons" per les quals no seria una bona idea simplement allunyar els controls fronterers de la frontera.
Aquesta alternativa, segons la cadena de televisió RTE es coneix com el pla 'Sense document', que comportaria establir centres de duanes a banda i banda de la frontera irlandesa després de l'aplicació del Brexit per evitar la necessitat de controls a la mateixa frontera, una idea que el govern de Dublín ja ha rebutjat en anteriors ocasions.
Sense revelar més detalls de la seva 'última jugada', Johnson ha assegurat que aquest cap de setmana se sabrà si hi ha o no acord.
Durant les pròximes hores, des de Downing Street realitzaran una bateria de trucades a les principals capitals europees per explicar els detalls de la proposta alternativa a la "salvaguarda" inclosa a l'acord negociat per l'antecessora de Johnson, Theresa May, i rebutjat pel Parlament britànic.
Després d'aquestes trucades, es remetrà el text formal de la proposta a Brussel·les i Johnson compareixerà ja dimecres davant el congrés del Partit Conservador per defensar la iniciativa.
La proposta es basaria en la creació d'una "zona econòmica" irlandesa que inclouria tant la República d'Irlanda com Irlanda del Nord sota sobirania de Londres i permetria la circulació de productes agrícoles i aliments sense cap control fronterer. A més, inclourà una proposta per regular el trànsit de mercaderies industrials, segons el Telegraph.
També el londinenc The Times ha publicat informació de la proposta i ha assegurat que inclourà una petició a la UE perquè descarti una nova pròrroga de la data prevista del Brexit.