El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha descartat amb contundència els controls duaners a la frontera o prop de la frontera amb Irlanda del Nord, tot i que ha exigit recuperar el control fronterer del Regne Unit i plena llibertat comercial. Durant la seva conferència de clausura del Congrés del Partit Conservador britànic, el primer ministre ha negat que aquesta mesura s'inclogui en la seva última proposta per al Brexit que lliurarà a la Unió Europea (UE) aquest mateix dimecres.
"Avui a Brussel·les presentem el que crec que són propostes constructives i raonables i que proporcionen un compromís per a les dues parts", ha assenyalat Johnson, que ha emfatitzat que "sota cap circumstància tindrem controls de duanes en o prop de la frontera a Irlanda del Nord". "Respectarem el procés de pau i l'acord del Divendres Sant", ha subratllat.
De fet, ha tret pit del seu pla, que segons apunten els mitjans britànics, contempla que el Regne Unit abandoni tant el mercat únic com la unió duanera el 2021, mentre que Irlanda del Nord deixi només la unió duanera però romangui dins el mercat únic de la UE durant quatre anys. "Anirem més enllà i protegirem els acords reglamentaris existents per als agricultors i altres empreses en ambdós costats de la frontera", ha expressat.
"Al mateix temps, permetrem que el Regne Unit, en la seva totalitat, es retiri de la UE, amb el control de la nostra pròpia política comercial des del principi", ha continuat el 'premier', que també ha reiterat l'advertència que ja ha fet a Brussel·les en diverses ocasions: "Estem preparats per a un Brexit dur".
De fet, sense abandonar el seu habitual to d'amenaça, ha avisat els líders dels 'Vint-i-set' que si rebutgen la seva última oferta, l'alternativa serà un divorci sense acord. "Espero que els nostres amics (de la UE) ho entenguin i es comprometin al seu torn", ha declarat, "perquè si no aconseguim un acord a causa del que és essencialment una discussió tècnica sobre la naturalesa exacta dels futurs controls duaners, no hi ha dubte que l'alternativa és que no hi hagi acord".
"No és el resultat que volem ni el que estem buscant, així que fem-ho, aconseguim que el Brexit culmini el 31 d'octubre", ha afegit el líder conservador, "per recuperar el control de les nostres duanes, de les nostres lleis i dels nostres diners", o en cas contrari "hi haurà greus conseqüències per a la democràcia". Així mateix, ha posat èmfasi que un nou ajornament "no té sentit i és car" i perquè s'ha de "començar a construir una relació futura amb la UE com més aviat millor".
EUROPA, ESCÈPTICA
El pla de Johnson "està lluny de ser una solució perfecta per al que sembla un problema impossible, però bé, podria ser un punt de partida tan bo com qualsevol altre per a un compromís", valora David Cheetam, analista d'XTB.
"Si bé no s'espera que hi hagi una resposta oficial de Brussel·les fins després d'una trucada telefònica entre el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker i Johnson, el que arriba d'Europa aquest matí suggereix que aquestes propostes poden no ser suficients per forjar un gran avanç", afegeix. El bloc comunitari ha dit que els examinarà de manera objectiva abans de prendre una decisió i que desitgen iniciar una discussió constructiva amb el Regne Unit.