theresa may parliament commons jan16
Parliament TV

França i Alemanya han exigit a la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, més claredat sobre el seu pla per superar la paràlisi parlamentària al voltant del Brexit, després que hagi anunciat que buscarà un nou ajornament de la ruptura.

"Estic temptat de dir que ens faci saber si ha canviat alguna cosa", ha dit el ministre d'Exteriors de França, Jean-Yves Le Drian, en una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg alemany, Heiko Maas, des de la seu de Nacions Unides a Nova York.

"Tres anys després de la seva decisió, els britànics han de venir amb un camí clar perquè, en cas contrari, tristament hi haurà un Brexit dur durant els pròxims dies", ha reclamat el cap de la diplomàcia francesa.

El ministre alemany s'ha expressat en el mateix sentit. "Ja hem superat la mitjanit", ha dit en al·lusió a la cursa contrarellotge per frenar un divorci sense acord.

L'acord del Brexit negociat per Londres i Brussel·les ja ha estat rebutjat tres vegades al Parlament i els diputats han rebutjat també les diferents opcions -fins a vuit-de Brexit plantejades en les "mocions indicatives", que no obliguen el govern, si bé, May s'ha compromès a tenir en compte l'opinió de Westminster.

May va aconseguir que els Vint-i-set ajornessin el Brexit del 29 de març al 12 d'abril amb l'expectativa que, si finalment convencia al Parlament perquè aprovés l'Acord de Retirada, es pogués retardar al 22 de maig. Aquest dimarts ha anunciat, després de l'últim fracàs parlamentari, que demanarà una nova pròrroga a la UE.

Els líders europeus es reuniran el 10 d'abril per abordar la crisi del Brexit, si bé, en la seva anterior trobada ja van deixar clar que si la 'premier' sol·licitava una nova pròrroga havia d'explicar per què. A més, això obligaria al Regne Unit a celebrar les eleccions europees. La UE, asseguren, ja s'ha preparat per a una ruptura a les braves.

"PACIÈNCIA"

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, per la seva banda, ha demanat aquest dimarts "paciència" respecte al procés de sortida del Regne Unit de la UE després de l'anunci de May.

"Fins i tot si, després d'avui, no sabem quin serà el resultat final, siguem pacients", ha dit en un breu missatge en el seu compte a la xarxa social Twitter, al costat del 'hashtag' #Brexit.

contador