França ha advertit el cap negociador de Brexit de la Unió Europea, Michel Barnier, que vetarà l'acord del Brexit si no li agraden els termes. París tracta de pressionar el bloc comunitari perquè no cedeixi davant el Regne Unit en les qüestions que encara es troben sota debat, com els drets de pesca, que s'han convertit en un escull insalvable per al govern gal.
Bèlgica, Dinamarca i els Països Baixos donen suport a la postura de línia dura de França de concedir el menys possible en l'accés a les aigües de pesca del Regne Unit, segons informacions de Bloomberg. La notícia ha transcendit en un moment crític per a l'acord sobre les relacions comercials post-Brexit entre el Regne Unit i la Unió Europea, que segueix sense formalitzar-se, mentre les dues parts intenten arribar a un punt de trobada abans que conclogui el termini d'entesa, el 31 de desembre.
Barnier ha advertit aquest dimecres els països membres que s'acosten dies importants per a un acord comercial, que espera que es formalitzi divendres o al llarg del cap de setmana, i considera que és un "tot o res". No obstant això, els Vint-i-set han avisat el cap negociador que es mantingui ferm i han assenyalat que volen revisar l'acord punt per punt abans que estigui tancat.
LA LLIURA ES MANTÉ POSITIVA
L'acció del preu de la lliura, un dels baròmetres de les converses, indica que "les expectatives segueixen sent altes en el fet que es pugui arribar a un acord durant els pròxims dies, tot i que sembla haver-hi una disminució dels guanys per la lliura després dels titulars positius, almenys durant les últimes sessions", indica Stephen Innes, analista d'AxiTrade. No obstant això, "un resultat sense acord també sembla cada vegada més baix, a causa de la recent acció dels preus", assenyala. Els operadors extremen la cautela, particularment si es veu compromesa la posició del Regne Unit per aconseguir l'acord a temps. La moneda es manté per sobre dels 1,34 dòlars, màxims de tres mesos.
Els caps de govern de la UE es reuneixen el 10 de desembre, i esperen arribar a la data amb un pacte més que solucionat i abordar així la negociació dels pressupostos europeus sense un major llast. No obstant això, en no arribar a un acord abans de la data límit, a partir de l'1 de gener de 2021 les relacions passarien a estar dirigides per les normes de l'Organització Mundial de Comerç (OMC).