sommet-de-l-ue

La Unió Europea (UE) dóna el tret de sortida a la seva cimera del mes d'octubre -que se celebrarà el 15 i el 16- amb molta més expectació de la que és habitual en un conclave de líders europeus. La pandèmia de coronavirus i els passos donats pels països dels Vint-i-set per intentar reflotar l'economia després del confinament amb els fons europeus, a més de la data límit per aconseguir un acord comercial amb el Regne Unit després de Brexit, autoimposada pel primer ministre britànic, Boris Johnson, converteixen la reunió en una cita d'alt voltatge per als mercats. Els experts adverteixen de gran volatilitat, sobretot en la lliura, per a la qual s'esperen caigudes si la UE compleix amb les seves amenaces d'última hora i anuncia que es prepara per a un divorci sense acord.

L'optimisme amb el qual arrencava la setmana entorn de les converses per a aconseguir un tractat comercial s'ha evaporat entre el dimarts i el dimecres. El mercat descomptava algun tipus de resolució favorable: bé que es presentés l'esbós d'un acord, bé que s'ampliés el termini de les converses. No obstant això, els inversors han començat a desfer posicions, especialment en la divisa britànica, després de les informacions que el bloc comunitari anunciarà el fracàs dels negociadors i s'acceleraran els plans del Brexit dur.

No obstant això, en un gir dels esdeveniments, els assessors de Johnson apunten al fet que es demanarà una pròrroga en les negociacions i l'expectació està centrada en el 'premier' del qual se n'espera que confirmi una nova data.

Aquest dimarts, el negociador dóna la Unió Europea (UE) per al Brexit, Michel Barnier, ja va deixar entreveure que malgrat les llargues converses amb el Govern de Johnson, persistia la impossibilitat d'acostar postures. De fet, va culpar el Regne Unit de la falta d'avanços. No obstant això, les negociacions seguiran fins a l'últim minut. La UE "continuarà treballant per un acord just en els pròxims dies i setmanes", apuntava Barnier al seu compte de Twitter.

En realitat, “la perspectiva d'un Brexit sense acord és cada vegada més probable”, assumeixen des de Pantheon Macroeconomics. Però hi ha indicis d'esperança que “les negociacions puguin prolongar-se de totes maneres, amb el següent conclave europeu de desembre com a nova data límit”, assenyala David Alexander Meier, economista d'Oanda. “Esdeveniments anteriors han mostrat un tractament flexible dels terminis del Brexit”, recorda, i “en aquest cas, la lliura esterlina podria romandre als nivells actuals durant les setmanes vinents”. Segons 'Bloomberg', Londres tirarà la pilota cap endavant fins a principis de novembre.

"No creiem necessàriament que l'absència d'un acord amb el Regne Unit aquesta setmana anticipi el final de les negociacions; pensem que la pressió sobre Londres continua augmentant, ja que la creixent probabilitat d'una victòria de Joe Biden als EUA deixaria un Regne Unit sense acord sobre el Brexit bastant aïllat internacionalment”, escriuen per la seva part els analistes d'AXA IM.

DISCUSSIÓ ENTORN DEL PRESSUPOST DE LA UE

Molt més tranquil·la s'espera la conversa que giri entorn dels esborranys dels plans de Recuperació i Resistència dels estats membres, per justificar la despesa de les ajudes de la UE per a superar la crisi de la Covid. "En principi, hauria de ser senzill, després de l'acord final sobre la proposta de reglament a nivell ECOFIN la setmana passada", comenten des d'AXA IM. "El procés continua sent enutjós, però acollim amb satisfacció el fet que els països podran retirar el 10% del seu dret com a "prefinançament" dins dels dos mesos següents a l'entrada en vigor legal del pla, la qual cosa significaria que serà per a finals de febrer normalment", agreguen.

A alguns governs els preocupava que la supervisió per part de la Comissió dels seus "Programes de recuperació i resiliència", que contenen els detalls dels projectes que es refinançaran, impliqui una condicionalitat macroeconòmica massa estricta. "En llegir l'esborrany amb atenció, pensem que s'ha trobat un equilibri", comenten els economistes de l'asseguradora. "Sí, la trajectòria fiscal dels Estats membres serà part de la vigilància de la CE, però cada vegada que s'esmenten aquests aspectes en el text sempre es fa referència al procés de “desequilibri macroeconòmic”, que és molt menys rigorós que el quantitatiu Estabilitat i Creixement", agreguen. Consideren aquesta disposició com una "clàusula de salvaguarda”: els desemborsaments futurs es retindrien només si un Estat membre es comportés de manera completament irresponsable en assumptes fiscals.

Els plans de recuperació i resiliència “estableixen un conjunt coherent de reformes i projectes d'inversió pública que s'executaran fins a 2026 amb la finalitat de comptar amb el suport europeu”, recorden els experts de Nomura. “Aquests projectes han d'aclarir a la Comissió Europea i al Consell de la UE les inversions que els governs tenen previst realitzar amb els fons posats a disposició pel Fons de Recuperació de la UE”, prossegueixen. No obstant això, la reacció de l'Executiu comunitari no arribarà immediatament, ja que no publiquen les seves recomanacions per a cada país fins a novembre, a més de proporcionar una actualització de les seves previsions econòmiques. Finalment, cada país pot actualitzar els seus plans de recuperació i resiliència, i presentar la versió final a la CE a la fi d'any.

Amb tot, des de Nomura avisen que no és descartable que es produeixin “discussions respecte al pressupost de la UE, els detalls de la qual encara no han estat totalment acordats entre els països”.

Noticias relacionadas

contador