ep archivo   suministro de gnl en el puerto de huelva
PUERTO DE HUELVA. - Archivo

Washington i Brussel·les estan a prop d'anunciar un nou acord que permetrà a la Unió Europea reduir la demanda d'energia russa i així no tenir tanta dependència del Kremlin, tal com publica Bloomberg aquest dijous. A finals de setmana, segons aquestes informacions, es donaran a conèixer els detalls d'aquest acord en què les dues administracions han estat treballant per augmentar els subministraments de gas natural i hidrogen dels Estats Units.

"Una prioritat important tant per al president com per als seus aliats europeus és reduir la dependència d'Europa del gas rus, punt final, i el full de ruta pràctica sobre com fer-ho: quins passos cal prendre, què pot fer els Estats Units", ha afirmat Jake Sullivan, assessor de Seguretat Nacional dels EUA als periodistes.

De fet, el mateix Sullivan ha confirmat que serà aquest divendres quan diguin "més sobre el tema", ja que ha estat un punt de discussió "intens" al vaivé dels últims dies.

Un dels extrems sobre els quals podria haver-hi novetats, segons l'assessor de Seguretat Nacional, és el de les exportacions nord-americanes de GNL, que permetrien augmentar les reserves del gas natural liquat a Europa no només durant els propers anys, sinó també al transcurs dels propers mesos.

Tal com informa Bloomberg citant funcionaris familiaritzats amb el tema, és poc probable que Washington garanteixi quantitats específiques de subministrament a la UE i tampoc és clar com funcionaria l'arranjament o si inclouria un acord sobre els preus. Avui dia, el pacte no està tancat.

Aquestes informacions sorgeixen la setmana en què Joe Biden, president dels EUA, viatja a Europa per tractar les noves sancions a Rússia en el context de la guerra, mentre a l'aire sobrevola l'embargament al gas i el petroli russos, un extrem al qual ja s'han negat alguns països del Vell Continent, com ara Alemanya.

Olaf Scholz, canceller alemany, ho va deixar clar aquest dimecres a la Cambra Baixa del Bundestag. "Sí, acabarem amb aquesta dependència, al més aviat possible. Però fer-ho d'un dia per l'altre significaria sumir el nostre país i tot Europa en una recessió", va afirmar, afegint que "cents de milers de llocs de treball estarien en perill", a més que "sectors sencers de la indústria estarien a un pas de l'abisme".

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

En aquest context, Jamie Dimon, CEO de JP Morgan Chase, ha demanat al govern dels Estats Units la creació d'un nou Pla Marshall per millorar “agressivament” la producció domèstica d'energia, en particular de gas natural.

Segons informa Axios, Dimon podria haver traslladat aquestes idees al president nord-americà Joe Biden en una taula rodona celebrada aquest dilluns a la Casa Blanca. Així, el conseller delegat del banc d'inversió podria haver subratllat la necessitat que els EUA i Europa aconsegueixin la independència energètica respecte a Rússia després de la invasió d'Ucraïna i les sancions a l'energia russa.

Noticias relacionadas

contador