- En castellano:El veto francés al Brexit, una maniobra para otra prórroga en 2021 aunque haya acuerdo
Les notícies que França ha amenaçat de vetar l'acord del Brexit estan començant a modelar els mercats per acceptar que malgrat que el tractat que regirà les relacions comercials a partir de l'1 de gener es tanqui a temps, el drama del Brexit no arribarà al seu final el 31 de desembre, com tots esperem. Els blocs negociadors treballen en un document que estarà a punt abans d'aquesta data -tan aviat com aquest cap de setmana, segons algunes fonts-, complint a ulls de l'opinió pública el compromís adquirit l'any passat, però els Estats membres ho rebutjaran, si fem cas a la postura de París, recolzada per Espanya, Itàlia, Bèlgica, Holanda i Dinamarca. El desenllaç és "una futura ronda de negociacions el 2021", segons Russ Mould, director d'inversions en AJ Bell.
"Els inversors aviat començaran a prendre més seriosament la possibilitat que hi hagi acord aquest any, però que no es ferma i que es continuï amb l'estira i arronsa l'any que ve, quan el Regne Unit tindrà una posició negociadora més feble", argumenta. "Aquest seria un canvi total dels esdeveniments, ja que el consens pensava que estàvem a punt d'arribar a un pacte, acabant així l'any amb una nota més positiva juntament amb les notícies sobre les vacunes", afegeix l'expert.
Així, a dies que conclogui la pròrroga donada el 2019 perquè Londres i Brussel·les dirimissin els secrets dels futurs intercanvis comercials, la desincronització entre els equips negociadors i els governs dels Vint-i-set es fa patent. L'objectiu dels primers és complir amb la tasca encomanada i presentar un document a temps, mentre els segons busquen marcar terreny i aprofitar que són el centre d'atenció "per llançar proclames polítiques destinades al consum dels seus ciutadans", assenyala Michael Hewson, analista de CMC Markets. L'expert al·ludeix a l'amenaça francesa sobre la pesca com una maniobra interna, mentre la realitat és que, en no haver-hi acord, els pescadors francesos sortiran molt perjudicats.
COM MÉS SOROLL, MÉS PROPER L'ACORD
En qualsevol cas, els experts insisteixen que malgrat que el text es tanqui entre divendres i el cap de setmana, una altra cosa molt diferent és que la UE el ratifiqui durant la cimera del 10 i 11 de desembre, per poder ser enviat després a temps al Parlament Europeu a mitjans de mes. En aquest sentit, fonts de la UE han assenyalat que molt aviat podran avaluar el progrés de l'última setmana i els seus homòlegs britànics han destacat els avenços, tot i que han subratllat que Londres no signaria un acord que no fos del seu interès.
'Reuters' recull els testimonis de diversos diplomàtics que asseveren que els negociadors, Michel Barnier de la UE i David Frost del Regne Unit, poden segellar un acord abans de diumenge, per la qual cosa les pròximes 24-48 hores són crucials. "Els signes de tensió que manifesten els líders de la UE són, de fet, una prova que les converses estan arribant al final", comenta Hewson, que afegeix que "per aquest motiu dona la llauna França".
"També es pot argumentar que l'increment del nerviosisme entre alguns estats membres suggereix que l'acord està pendent només d'alguns serrells i que hi ha una sensació general d'urgència que pot portar l'equip negociador de la UE a comprometre's més enllà del que aquests països estan disposats a cedir, per tal de tenir el document en temps", afegeix l'expert.
Així les coses, el temps s'esgota perquè les dues nacions assoleixin un marc de consens mutu que garanteixi el lliure comerç entre el Regne Unit i els 27 països de la UE a partir de l'1 de gener. Durant els últims 365 dies hi ha hagut sonades decepcions quan els negociadors han fracassat repetidament en arribar a un acord, la més recent la de mitjans d'octubre, quan després d'un ultimàtum de Londres, les converses van seguir com si res.
Si no es rubrica un tractat, s'obstruiran les fronteres, s'alteraran els mercats financers i s'interrompran les cadenes de subministrament mentre el món tracta de fer front a l'enorme cost econòmic de la pandèmia de COVID-19. Per aquest motiu moltes cases d'anàlisi creuen que s'acordarà 'in extremis' tirar la pilota cap endavant. Els caps de govern de la UE es reuneixen a finals de la setmana que ve i esperen arribar a la data amb un pacte més que solucionat i abordar així la negociació dels pressupostos europeus sense un major llast. No obstant això, si no rubriquen un tractat abans de la data límit, a partir d'l'1 de gener de 2021 les relacions passarien a estar dirigides per les normes de l'Organització Mundial de Comerç (OMC). En teoria.