El ministre britànic del Brexit, Stephen Barclay, ha defensat aquest dijous les propostes per a la sortida de la Unió Europea presentades pel primer ministre del país, Boris Johnson, i ha reclamat a la Unió Europea que es posi a negociar amb l'Executiu de Londres.
"Ara correspon a la Unió Europea respondre i també mostrar que pot ser flexible i creativa", ha afirmat Barclay. "Això fixa una àmplia zona d'aterratge", ha destacat, en referència a la proposta presentada pel primer ministre britànic, Boris Johnson, abans de subratllar que els britànic estan ja preparats per negociar els detalls amb Brussel·les.
"Estem centrats en aconseguir un acord perquè pensem que és la millor manera d'avançar", ha assenyalat Barclay. "Aquestes són propostes serioses i clarament necessitem tenir una negociació amb la Unió Europea per avançar", ha subratllat. Davant la pregunta de si hi haurà un ajornament del Brexit, el ministre britànic ha recordat que perquè hi hagi una pròrroga aquesta possibilitat hauria de constar amb el suport dels altres 27 membres de la Unió Europea.
"No volem un ajornament i creiem que hi ha prou temps", ha dit. "El risc de no tenir acord és òbviament molt menys favorable que la sortida d'una manera ordenada i suau i si no hi ha acord, òbviament els controls s'hauran de posar per part del govern d'Irlanda", ha explicat.
"QUEDA MOLT PER FER"
El negociador cap de la Unió Europea per al Brexit, Michel Barnier, ha afirmat, per la seva banda, que les noves propostes presentades pel primer ministre britànic, Boris Johnson, de cara a un acord per al Brexit suposen un "progrés", si bé, ha recalcat que "queda molta feina" per davant per aconseguir un pacte.
"Hi ha progrés, però, francament, queda molta feina per fer per complir els tres objectius del backstop: absència de frontera, una economia completa a Irlanda i protegir el mercat únic", ha dit.
En aquest sentit, ha destacat que aquest últim punt "implica protegir els consumidors, els ciutadans i els negocis dins del mercat comú dels 27 estats membre".
"Seguirem treballant per arribar a un acord. Una sortida sense acord mai serà l'elecció de la UE, mai. Seguirem treballant amb l'equip britànic", ha manifestat Barnier.
Així, ha reiterat que aquests treballs han d'estar orientats a "un acord que respecti i compleixi aquests tres compromisos relatius al backstop de forma legal i operativa i respectar el mandat donat a la Comissió pel Consell Europeu i el Parlament Europeu".
Per la seva banda, el coordinador cap del Parlament Europeu per al Brexit, Guy Verhofstadt, ha dit que la "primera reacció" del grup de treball que lidera "no ha estat positiva", segons l'agència de notícies Reuters.
"No ha estat positiva en el sentit que no pensem que aquestes siguin realment les salvaguardes que Irlanda necessita", ha assenyalat.
Després de ser preguntat si la proposta és un intent seriós de trencar l'estancament o si està dissenyada per donar la culpa a Brussel·les en cas d'un Brexit desordenat, Verhofstadt ha dit: "Crec que aquest últim argument no és massa dolent".
Johnson ha plantejat durant la jornada a la Comissió Europa un pla amb el qual aspira a "retirar" la salvaguarda d'emergència per a la frontera irlandesa a canvi d'un nou pla a quatre anys que inclou una nova zona amb normes comunes per permetre el trànsit de "tots els béns", però una ruptura amb la unió duanera.