- 4,12£
- 4,09%
Diversos països de la Unió Europea (UE) i el Regne Unit han canviat el seu pla per al desplegament de la vacuna contra la coronavirus d'AstraZeneca, tot i la crida de Brussel·les a "parlar amb una sola veu" per mantenir la confiança en les vacunes. La reunió de ministres de Sanitat dels Vint-i-set de dimecres, que es va produir després de les noves conclusions de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) sobre la relació entre l'immunitzant anglosuec i els rars casos de trombosis, va concloure amb "diferents interpretacions" de l'informe de seguretat, un indici del que poden ser profundes divisions sobre el camí a seguir.
Els casos notificats de coàguls sanguinis inusuals es van observar sobretot en dones menors de 60 anys, però el comitè de l'EMA no va concloure que l'edat i el sexe fossin factors de risc clars. L'agència va mantenir que els beneficis de la vacuna superen els riscos dels efectes secundaris.
AstraZeneca, per la seva banda, va publicar un comunicat al qual s'explica que tant els reguladors del Regne Unit com els de la UE havien sol·licitat que s'actualitzéssin les etiquetes de les seves vacunes per advertir d'aquests "possibles efectes secundaris extremadament rars." "Les dues revisions van reafirmar que la vacuna ofereix un alt nivell de protecció contra totes les severitats de la COVID-19 i que aquests beneficis continuen sent molt superiors als riscos", va dir la companyia.
La Comissària de Sanitat de la UE, Stella Kyriakides, va demanar a la UE que "parlés amb una sola veu" per millorar la confiança en les vacunes, però, després de l'anunci de l'EMA, els Estats membres i el Regne Unit es van afanyar a reaccionar unilateralment.
LA POSTURA DE DIFERENTS PAÏSOS
A Espanya, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat aquest dimecres, en el si de ple de Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut (CISNS), suspendre "per precaució" l'administració de la vacuna contra la coronavirus desenvolupada per AstraZeneca als menors de 60 anys, la qual només s'inocularà a les persones de fins a 65 anys.
Després de l'anunci de l'EMA, Itàlia va dir dimecres que reservava l'ús de la vacuna d'AstraZeneca per als majors de 60 anys. S'ha decidit "recomanar l'ús amb preferència a les persones majors de 60 anys", va dir l'assessor científic del govern italià, Franco Locatelli, en una conferència de premsa hores després que l'EMA proposés incloure el risc de coàguls de sang com un efecte secundari poc freqüent de la vacuna anglosueca.
L'autoritat sanitària francesa ha recomanat reservar la vacuna per a les persones majors de 55 anys. L'autoritat sanitària francesa (HAS) ha donat llum verda a AstraZeneca perquè reprengui la vacunació "sense demora", encara que ha demanat precaució.
Bèlgica també va decidir dimecres restringir l'ús de la vacuna d'AstraZeneca a les persones majors de 55 anys. "Sobre la base dels recents dictàmens científics, els ministres de Sanitat belgues han decidit substituir (la vacuna AstraZeneca) per altres vacunes per a les persones d'entre 18 i 55 anys; per a les persones de 56 anys o més, se seguiran administrant totes les vacunes", assenyala un comunicat de les autoritats sanitàries. Aquesta mesura es tornarà a avaluar d'aquí a quatre setmanes, segons el comunicat de la Conferència Interministerial de Salut Pública. Aquesta decisió es basa en els dictàmens del Consell Superior de Sanitat i del "Grup de Treball de Vacunació" del país, així com en les conclusions presentades dimecres per l'EMA.
Les autoritats del Regne Unit van recomanar el dimecres, després de la declaració de l'EMA, que el jab d'AstraZeneca no s'administri als adults menors de 30 anys quan sigui possible.
Queda en l'aire, per ara, veure què passarà amb tots aquells vacunats amb una primera dosi que estan pendents de rebre'n la segona. "Estem pendents de veure si l'evidència científica avala l'administració de la segona dosi amb una altra vacuna, com s'està analitzant al Regne Unit, o deixar una dosi a causa que la fitxa tècnica mostra que aporta un 70 per cent d'efectivitat. No obstant això, esperarem el que es decideixi a l'àmbit europeu", ha argumentat la ministra de Sanitat espanyola, Carolina Darias.