La Unió Europea debat aquest divendres el nou paquet de mesures contra Rússia que afectaran les importacions del petroli. L'embargament ha trobat des del principi ferms opositors. Ara, a la recerca de sumar la unanimitat de tots els Estats membre, Brussel·les ha ofert una moratòria de dos anys per complir aquestes prohibicions a Hongria i Eslovàquia, tal com avança Bloomberg.
Aquests dos països han estat els últims que s'han mostrat contra aquesta mesura, a causa de la seva alta dependència del petroli rus. De fet, divendres Víktor Orbán, primer ministre hongarès, ha declarat en una entrevista que una prohibició d'aquestes característiques suposaria una "bomba atòmica" contra l'economia del seu país, ja que tot el cru que els arriba és a través d'un únic oleoducte.
A les últimes hores, República Txeca, una altra de les nacions amb forta dependència, també ha mantingut trobades amb Alemanya per tractar aquesta problemàtica. De fet, es va conèixer aquest dijous que els dos països han arribat a un "acord concret" sobre això. La proposta de la UE també recull excepcions per a aquest país.
Les sancions al petroli rus han estat el tema de la setmana al Vell Continent. A les declaracions de Charles Michel, president del Consell Europeu, en què advocava per sancions "imminents" contra el cru, s'hi va sumar Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea. La dirigent va demanar un embargament total a les importacions de l''or negre' rus, però amb un període de transició. En aquest cas, advocava durant uns tres mesos.
Des que va començar la guerra, l'energia ha estat al punt de mira per la forta dependència d'Europa respecte a Rússia. Al debat sobre les importacions de gas s'ha sumat els últims dies el petroli. Després del canvi de postura d'Alemanya, que ha trobat altres possibles exportadors que el puguin abastir, el camí s'ha aplanat.