les etats unis ne permettront jamais a l iran de se doter de l arme nucleaire dit biden a lapid

El president dels EUA, Joe Biden, ha advertit que el risc d'un "Armaggedon nuclear" és al nivell més alt des de la crisi dels míssils de Cuba del 1962, mentre els funcionaris russos parlen de la possibilitat d'utilitzar armes nuclears tàctiques després de patir enormes derrotes a la invasió d'Ucraïna.

En la seva intervenció en un acte de recaptació de fons per al Comitè de Campanya Senatorial Demòcrata, Biden va dir que el president rus Vladimir Putin és "un paio que conec força bé" i que el líder rus "no fa broma quan parla de l'ús d'armes nuclears tàctiques o d'armes biològiques o químiques”.

Biden va afegir: "No ens hem enfrontat a la perspectiva de l'Armaggedon des de Kennedy i la crisi dels míssils a Cuba". Va suggerir que l'amenaça de Putin és real "perquè el seu exèrcit està -podria dir-se- significativament baix de rendiment".

Fa mesos que els funcionaris nord-americans adverteixen de la possibilitat que Rússia pugui utilitzar armes de destrucció massiva a Ucraïna, ja que s'ha enfrontat a una sèrie de derrotes estratègiques al camp de batalla, encara que les declaracions de Biden suposen els advertiments més durs emesos fins ara pel govern nord-americà sobre el que està en joc a l'àmbit nuclear.

Fins aquesta setmana, els funcionaris nord-americans han dit que no han vist cap canvi a les forces nuclears russes que requereixi un canvi en la postura d'alerta de les forces nuclears nord-americanes. "No hem vist cap raó per ajustar la nostra pròpia postura nuclear estratègica, ni tenim indicis que Rússia s'estigui preparant per utilitzar imminentment armes nuclears", va declarar dimarts la secretària de premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre.

contador