ep lionel messi
Espa Photo Agency/CSM via ZUMA W / DPA

El futbol espanyol també s'està veient afectat pel coronavirus. L'aturada decretada fa més de dues setmanes ha deixat alguns clubs molt tocats, sobretot els més humils de Segona B, i ja es tem perdre el que resta de la temporada. No obstant això, entre els equips grans també han sorgit problemes, donades les altes fitxes que molts han de pagar a les seves estrelles, cosa que es complica ara que no hi ha ingressos. El Barça n'és un, i per això ha obert la porta a presentar un ERTO. Quant cobrarien astres com l'argentí Lionel Messi si el club opta per això?

L'astre argentí té un sou de 8,3 milions d'euros bruts al mes, segons la classificació de salaris publicada el mes de febrer passat pel diari francès L'Equipe i és el futbolista més ben pagat del món. Això, unit al que cobren altres companys d'equip com el francès Antoine Griezmann i l'uruguaià Luis Suárez (tots dos perceben una mica menys de 3 milions d'euros bruts al mes), ha fet que l'FC Barcelona es trobi en un dilema, i hagi plantejat l'esmentat Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació.

Encara que cap d'ells no cobraria una xifra semblant al que perceben del club. Els advocats de Cremades & Calvo Sotelo expliquen que en cas d'un ERTO, la base reguladora de la prestació serà la resultant de computar la mitjana de les bases dels últims 180 dies cotitzats o, en defecte d'això, del període de temps inferior, immediatament anterior a la situació legal de desocupació, treballats a l'empara de la relació laboral afectada per les circumstàncies extraordinàries que han originat directament la suspensió del contracte o la reducció de la jornada de treball, en aquest cas l'epidèmia de coronavirus.

No obstant això, cal tenir en compte que als futbolistes "no se'ls reconeixen més drets que a qualsevol treballador" ni a l'Estatut dels Treballadors ni als Reials decrets aprovats pel Govern els últims dies. Per això, diuen des d'aquest despatx, "tenen les mateixes limitacions legals pel que fa a quantitat que qualsevol treballador, més enllà de la protecció social que vulguin desenvolupar els seus ocupadors".

És a dir, que Messi, o qualsevol dels seus companys d'equip, no podrien cobrar en concepte d'atur més del que marca la llei. I és que per molt que hagi cotitzat un treballador, hi ha un topall màxim que es pot cobrar d'atur el 2020, segons el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Sobretot perquè és que l'Estat el que paga aquests salaris en cas d'un ERTO, i no podria assumir les xifres astronòmiques que s'embutxaquen els jugadors.

En el cas de Messi, que té tres fills, serien 1.411,83 euros. Aquesta seria també la xifra que ingressaria Luis Suárez, que també té tres fills. Griezmann cobraria una mica menys, perquè només té dos fills: 1.254,86 euros al mes. I és que el topall aprovat per a enguany varia depenent de si el treballador té o no descendència. En el cas d'un ERTO, els jugadors del Barça sense fills cobrarien un màxim de 1.098,09 euros.

ERTO O BAIXADA DE SOU?

No obstant això, tot apunta al fet que al final jugadors i club arribaran a un acord per no arribar a aquest punt. El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, ja ha mantingut una reunió amb el mateix Messi i la resta de capitans de la plantilla (Sergio Busquets, Sergi Roberto i Gerard Piqué), per plantejar una rebaixa del sou als jugadors fins que passi la crisi del coronavirus, i segons apunten diversos mitjans, aquests s'han posat a la disposició del president per donar suport a qualsevol mesura econòmica que hagi de prendre el club.

Es decir, que estarían dispuestos a renunciar a una parte de su salario para sortear esta situación, en la que el club no ingresa nada y teme sufrir pérdidas millonarias: espera ingresar 150 millones de euros menos entre derechos televisivos, entradas, restauración, etc., y eso solo si se reanudan las competiciones y se puede acabar la temporada. Si no, la cifra será mucho mayor.

Al mismo tiempo, debe seguir pagando a sus trabajadores. El 61% del presupuesto de club azulgrana de la temporada 19-20 es para fichas de la primera plantilla, según recoge Marca, lo que se traduce en unos 507 millones de euros anuales en sueldos y 135 en amortizaciones, por lo que un acuerdo con los jugadores sería vital para evitar el ERTE.

No obstante, puede que no todos en el Barça puedan sortearlo, porque aún está sobre la mesa la posibilidad de presentar un Expediente de Regulación Temporal de Empleo que afecte solo al personal de administración.

Noticias relacionadas

contador