ep decimo sorteo nino
EUROPA PRESS - Archivo

Al sorteig d'El Niño de la Lotería que se celebrarà dijous que ve, 6 de gener, Hisenda també s'endurà la seva part. Si es venen tots els dècims del primer i del segon premi, seran 19,5 milions d'euros retinguts, informa Gestha.

Els tècnics d'Hisenda destaquen que, per primera vegada, aquest any podran investigar els “premis sospitosos”, quan entri en vigor la llei de prevenció del frau fiscal que es tramita al Congrés. Això permetrà a l'Agència Tributària “conèixer immediatament” els premis pagats amb retenció o sense, identificar el guanyador, les dates del sorteig o aposta i del pagament del premi, entre altres dades rellevants, cosa que demanen des de fa anys.

Gestha recorda que, en total, aquest sorteig repartirà 700 milions d'euros en premis, segons les dades facilitades per la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (SELAE), que només grava els dos primers premis de 200.000 i 75.000 euros per dècim, respectivament. Així, els afortunats amb el tercer premi rebran els 25.000 euros íntegres.

Així mateix, assenyala que els premiats que comparteixin un premi superior als 40.000 euros hauran de pagar a Hisenda la part corresponent a la seva participació, encara que aquesta sigui inferior a aquesta xifra.

No obstant això, recorda que els premis no tenen cap impacte a l'IRPF dels premiats, que només afegeixen a la seva declaració els rendiments que els generi els diners aconseguits, com els interessos bancaris.

MÍNIM EXEMPTE

Els tècnics d'Hisenda tornen a demanar al govern de coalició que reposi el mínim exempt dels premis de Loteries, ONCE i Creu Roja als primers 2.500 euros, límit vigent entre el 2013 i el 4 de juliol del 2018. En la seva opinió, no hi ha “cap justificació perquè no tributi un guany del joc de 40.000 euros, però sí que ho faci la prestació per desocupació o una subvenció de 1.000 euros”.

"PREMIS SOSPITOSOS"

D'altra banda, Gestha alerta que les fundacions, associacions i entitats sense ànim de lucre acumulen el 98,2% dels 714 milions en premis obtinguts per les persones jurídiques des del 2017.

Per això els tècnics segueixen reclamant a l'AEAT que els permeti obrir les investigacions tributàries i de blanqueig de capitals a les entitats jurídiques, així com a les persones que van guanyar grans premis en diferents sorteigs, abans que prescrigui la possibilitat d'investigar els fraus que podrien haver-se comès.

Un primer pas decisiu s'ha fet amb la llei de prevenció del frau de juliol de 2021 que ha establert una disposició legal perquè la Societat Estatal Loteries i Apostes de l'Estat i l'ONCE informin mensualment l'AEAT dels premis pagats i identifiqui el perceptor i el seu representant legal, la data de celebració del sorteig o aposta, la data de pagament del premi i la forma de pagament.

contador