La societat canvia i la major demostració d'això està en els joves. Lluny va quedar allò d'obrir un diari per informar-se o d'estudiar per aconseguir una plaça de funcionari. Ara, la majoria prefereix tenir una feina que els apassioni o poder conciliar amb la seva vida personal, més que tenir un bon sou.
Així ho mostren les dades d'una enquesta realitzada per TRIVU. Pel que fa al món laboral, la major part (un 82%) dels joves d'entre 23 i 30 anys considera que el més important és tenir una feina que els motivi, seguit per la conciliació de la vida laboral i la personal, amb mesures com teletreball (58%) i tenir prou temps lliure per dedicar-se a hobbies, descansar o fer esport (58%). Menys important per a ells és tenir un bon sou (52%).
"Els joves espanyols són diferents als seus pares o, fins i tot, als seus germans grans", afirma el conseller delegat i fundador de TRIVU, Pablo González Ruiz de la Torre. La forma d'entendre el treball, el temps lliure i l'oci "és totalment diferent a com era fa 20 anys. A més, està en constant evolució, ja que cada vegada canvia més ràpidament. Entendre aquesta forma de pensar i tenir la capacitat d'adaptar-s’hi és la clau perquè les empreses sàpiguen arribar a aquest públic, cosa que no és senzill", afegeix.
"La forma d'entendre el treball, el temps lliure i l'oci és totalment diferent a com era fa 20 anys"
Pel que fa als objectius professionals d'aquests joves per als propers 10 anys, el 35% es veu muntant la seva pròpia companyia i el 34% treballant en una gran empresa, enfront de la resta, que volen ser funcionaris (6%) o freelance (14% ), treballar en una empresa emergent (6%) o consideren que estaran a l'atur (4%).
A l'hora de parlar de talent, el 73% dels joves entre 18 i 22 anys opina que no és una cosa que estigui relacionat amb l'edat, sinó amb la forma de veure la vida, xifra que ascendeix fins al 77% entre els joves de 23 a 30 anys. Quan es pronuncia aquest terme, talent, els joves ho identifiquen amb creativitat, innovació, èxit i emprenedoria.
A la pregunta 'Què t'agradaria que et ensenyessin?', el 67% dels joves de 18 a 22 anys respon que voldria "aprendre com és el món real, no el de la universitat o el col·legi"; el 25% pretén ser expert en alguna cosa concreta i és destacable el baix percentatge, només un 6%, que es consideren autodidacta. En aquest punt, però, sí que es troben diferències pel que fa al perfil estudiant, ja que el 54% vol que li ensenyin idiomes i un 19% tot el que un màster no pot ensenyar-li.
Entre aquesta generació es considera important que els professors d'universitat estiguin actius en el món professional, amb un 52%, així com tenir assignatures que puguin aplicar-se al lloc laboral que es vagi a exercir (81%). El 77% asseguren també que les pràctiques haurien de ser de qualitat i estar remunerades i el 55% creu que les empreses haurien d’apropar-se als joves des d'una altra perspectiva, i no la tradicional que s'ha estat utilitzant fins ara. Pel 79% d'ells és important tenir accés a beques.
Però el canvi en la joventut espanyola no només queda evident en aquests àmbits. Els d'entre 18 i 22 anys afirmen que s'informen principalment a través de les xarxes socials com Facebook o Twitter (75%), els mitjans convencionals (18%), els no convencionals (6%) i els blogs (1%). Aquests percentatges varien lleugerament entre els 23 i els 30 anys, una franja d'edat en què augmenta lleugerament el consum de notícies en mitjans tradicionals i no convencionals (21 i 9%, respectivament) i descendeix en xarxes socials (68%).
Quant als plans d'oci amb amics, els joves espanyols depenen pràcticament per complet de WhatsApp i d'Instagram. En el cas de la popular aplicació de missatgeria, és el principal mitjà a través del qual s'assabenten de plans els joves de 18 a 22 anys (62%), percentatge que baixa lleugerament entre els 23 i els 30 anys (54%). A més, un 21% assegura que s'assabenta dels plans per Instagram.