ep archivo   central hidroelectrica en presa
MITECO - Archivo

Diversos pobles de Zamora i Càceres protesten pel buidatge dels seus pantans per Iberdrola per a produir electricitat. Els municipis han trucat a les portes de la Comissió Europea per reclamar a la companyia canvis en la gestió de la presa.

  • 13,42€
  • 0,11%

En concret, el buidatge de l'embassament de Ricobayo sobre el riu Esla, el més gran dels pantans de producció hidroelèctrica de la província de Zamora, ha posat en peu de guerra a una vintena de municipis, segons informa EFE. Els afectats han vist com aquest embassament ha passat en quatre mesos d'estar al 95% de la seva capacitat a quedar-se al 12% a causa de dues brusques baixades, una a l'abril i una altra al juliol, que l'empresa gestora de l'pantà s'ha inscrit en el context de pujada del preu del gas i la major demanda de producció hidroelèctrica.

La trentena de pobles afectats englobats en els 19 municipis que han reclamat una investigació urgent a la Comissió Europea han al·ludit als danys econòmics per l'oci associat a l'embassament, els mediambientals derivats de la baixada de la cota i els problemes de proveïment d'alguns pobles a causa d'això. No obstant això, Iberdrola ha negat que s'hagin produït conseqüències negatives en el medi aquàtic, ha recordat que l'explotació hidroelèctrica es realitza "dins de la franja permès i de la normalitat" i ha remarcat que ha duplicat els controls per assegurar la qualitat de l'aigua.

No tenen la mateixa opinió els pobles de la zona, que després de denunciar públicament la situació, dirigir les seves crítiques també a la Confederació Hidrogràfica del Duero i recordar que el problema afecta un riu d'aigües internacionals com el Duero, han dirigit aquest dimecres sengles cartes a dirigents europeus. Les missives s'han enviat al vicepresident de la Comissió Europea i responsable del Pacte Verd, Frans Timmermans, i al comissari europeu de Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius, per reclamar la seva intervenció davant el que qualifiquen de "pràctiques abusives" per part d'Iberdrola.

A les cartes, han sol·licitat que Europa garanteixi el correcte compliment de la legislació i els instruments europeus en matèria de clima, medi ambient i sostenibilitat per part de l'empresa hidroelèctrica. També han reclamat tant a Timmermans com a Sinkevicius que, en base als objectius europeus de respecte a la natura i lluita contra el canvi climàtic, siguin sensibles amb la situació que denuncien i adoptin mesures per corregir la gestió de l'embassament i acabar amb les "pràctiques abusives i perjudicials amb el futur de tots".

De la mateixa manera, han plantejat als integrants de la Comissió Europea que iniciïn una "investigació urgent" sobre la gestió de l'embassament de Ricobayo i els seus efectes per a la població, els ecosistemes i l'economia de la zona, emmarcada en "contextos rurals altament vulnerables".

Els ajuntaments afectats han recordat que les aigües d'aquest embassament afecten 5.684 hectàrees de terreny i durant les últimes setmanes Iberdrola ha emprès un "buidatge desmesurat" del pantà amb l'únic objectiu d'augmentar la producció hidroelèctrica. Aquest ràpid descens del nivell s'ha produït, segons els municipis, una "degradació brutal" del territori i de tot el seu hàbitat amb danys paisatgístics i econòmics.

El desembassament també ha deixat estampes singulars, com ponts sobre terreny ressecat, infraestructures i viaductes que daten d'abans de la construcció de la presa, vestigis de pobles canviats d'ubicació fa 86 anys en quedar negats pel pantà o els vagons emergits d'un accident ferroviari ocorregut als anys seixanta.

Noticias relacionadas

contador