ep byd
BYD

El cotxe elèctric xinès preocupa Brussel·les. La Comissió Europea ha anunciat aquest dimecres que iniciarà una investigació per saber si la Unió Europea (UE) necessita imposar aranzels als vehicles elèctrics xinesos per protegir la seva pròpia producció a causa de les preocupacions que desperten les ajudes governamentals xineses per a la competència de la indústria automobilística dels Vint-i-set.

"Els mercats mundials estan ara inundats de cotxes elèctrics més barats. I el seu preu es manté artificialment baix gràcies a enormes subvencions estatals. Això està distorsionant el nostre mercat i, com que no acceptem aquesta distorsió des de dins, tampoc l'acceptem des de fora", ha assenyalat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en el discurs anual davant el Parlament comunitari.

Els fabricants d'automòbils europeus es tornen en una guerra de preus i en una carrera per produir vehicles elèctrics de menor cost i tractar així d'erosionar el lideratge de la Xina en el desenvolupament de models més barats i atractius per al consumidor.

Referent a això, la mandatària alemanya ha assegurat que els vehicles elèctrics tenen un paper cabdal en els objectius mediambientals d'Europa, raó per la qual els Vint-i-set llançaran aquesta investigació sobre el gegant asiàtic tot i que es temi una resposta equivalent per part de Pequín. Cal recordar que Europa ha prohibit la venda de cotxes amb motor de combustió a partir del 2035.

"Per això, puc anunciar avui que la Comissió iniciarà una investigació antisubvencions sobre els vehicles elèctrics procedents de la Xina. Europa està oberta a la competència. No a una carrera a la baixa", ha afegit Von der Leyen.

Segons informa el mitjà Politico, és "probable" que la investigació encapçali l'agenda d'un diàleg comercial d'alt nivell entre la UE i la Xina a Pequín, previst provisionalment per al 25 de setembre, abans d'una cimera bilateral a finals d'any.

En aquest sentit, la líder l'Executiu comunitari ha afirmat que, tot i que Europa necessita defensar-se de les pràctiques comercials deslleials, és igualment vital continuar dialogant amb la Xina. "Reduir els riscos i no desvincular: aquest serà el meu plantejament amb els dirigents xinesos", ha afirmat.

Bloomberg assenyala que els fabricants xinesos com BYD o Nio estan ultimant els seus plans per augmentar les vendes al Vell Continent i així compensar la baixa demanda dels consumidors xinesos, que ha desencadenat una cruenta guerra de preus al país asiàtic. En tenir èxit, grans puntals europeus com Stellantis (Peugeot, Citröen, Fiat…) o Volkswagen (Audi, Seat…) podrien passar problemes. De fet, BYD va superar aquest any la fàbrica alemanya com la marca més venuda a la Xina i s'ha expandit a uns 15 països europeus.

Aquesta investigació ha estat entesa com una mena de victòria parcial per a França, que fa temps que adverteix del perill que representa el cotxe elèctric xinès per a la indústria europea. Segons explica Bloomberg, el Ministeri d'Economia francès treballa en l'ajust de les pròpies bonificacions estatals per a la compra de vehicles elèctrics a França, aparentment amb l'objectiu de limitar les subvencions als vehicles equipats amb bateries de baixa empremta de carboni.

El ministre de Finances, Bruno Le Maire, ha assenyalat que la mesura afavorirà la producció comunitària i evitarà que els diners públics francesos financiïn fàbriques a Àsia. Le Maire es troba aquest dimecres a Berlín per pressionar Alemanya perquè imposi mesures més dures per protegir la indústria europea. La quota de mercat dels fabricants francesos és molt menor i menys dependent del mercat xinesa que la seva contrapart alemanya, cosa que explica la diferència de postures en aquest sentit.

"Ara necessitem una estratègia industrial europea que sigui molt més proactiva, molt més innovadora, molt més protectora dels nostres interessos industrials en relació amb la Xina i els Estats Units. No hi ha un dia a perdre", va assenyalar Le Maire en una entrevista concedida a la televisió francesa LCI.

Noticias relacionadas

contador