photo du logo de toyota 20240603105128

Les accions dels fabricants japonesos d'automòbils Toyota, Mazda, Honda i Suzuki, així com les de Yamaha Motor, han estat subjectes a una elevada volatilitat als últims dies després que el Ministeri de Transports nipó descobrís dilluns passat que es van utilitzar dades falsos per certificar alguns dels models produïts per aquestes companyies. Toyota, el fabricant d'automòbils més gran del món, ha perdut més de 15.000 milions de dòlars en capitalització borsària a l'última setmana.

El passat 3 de juny, Toyota va anunciar que aturaria temporalment els enviaments de tres models fabricats al Japó (Corolla Fielder, Corolla Axio i Yaris Cross) després que la investigació revelés que almenys set dels seus models, alguns descatalogats, van ser sotmesos a proves de seguretat que diferien de les proves oficials del govern japonès.

En un comunicat, Toyota ha indicat que està investigant "dades inadequades a les proves de protecció de vianants i ocupants" i "errors a les proves de xoc". Així mateix, va afirmar que no havia infringit les normes de seguretat i que els clients no tenien perquè deixar d'utilitzar els seus cotxes.

Tot i això, Akio Toyoda, president i nét del fundador de la companyia, va demanar disculpes de forma pública als clients i altres actors relacionats amb l'empresa i va reconèixer que aquests set models van ser "provats amb mètodes que difereixen de les normes definides per les autoritats nacionals".

"Tinc la intenció d'estendre els nostres esforços a tot el grup i restablir l'autoritat 'in situ' per crear una cultura corporativa sòlida que fabriqui cotxes cada cop millors", va afegir Toyoda.

Per part seva, Mazda va comunicar que havia suspès la comercialització del Roadster RF i el Mazda 2 a partir del 30 de maig. A més, el Ministeri de Transport va anunciar que realitzarà inspeccions in situ a les cinc empreses en què s'han denunciat conductes indegudes.

Alhora, el Centre de Recerca de Seguretat Col·laborativa (CSRC, per les sigles en anglès) de Toyota Motor North America, la subsidiària operativa del fabricant japonès a Amèrica del Nord, ha anunciat aquesta setmana 15 nous projectes destinats a millorar la seguretat automobilística a tot el sector. Alhora, la filial ha indicat en un comunicat que els vehicles venuts a Amèrica del Nord "se certifiquen utilitzant processos diferents i segons normes diferents aplicables als mercats nord-americans".

En declaracions a CNN, Koji Endom, analista d'SBI Securities, ha indicat que les proves de certificació al Japó són "molt rigoroses". " Pel que fa a aquestes normes d'inspecció de seguretat, aquesta norma es va crear el 1951, per la qual cosa està força desfasada i és difícil de seguir per a molts fabricants d'automòbils. Cal recordar que Toyota ha realitzat centenars de milers, sinó milions, de proves al llarg dels últims 15 anys. I d'aquestes proves, només hi va haver problemes en tres o quatre. Això és molt poc", puntualitza.

Cal assenyalar que, el desembre de l'any passat, Daihatsu, filial de Toyota, va anunciar que aturaria els enviaments de tots els vehicles tant a l'estranger com al Japó com a conseqüència d'una investigació detectés problemes en uns 64 models, 22 venuts sota la marca Toyota. A més, Daihatsu va declarar l'abril de l'any passat que havia manipulat les proves de seguretat de col·lisió lateral fetes a 88.000 cotxes petits, també venuts majoritàriament amb el segell de Toyota.

contador