El conseller delegat de Vodafone Espanya, Antonio Coimbra, ha demanat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que aprofiti la revisió que ha de fer el 2020 de les condicions de la compra de DTS (Canal+) per part de Telefónica per fixar una fórmula que permeti a altres operadors replicar les ofertes de Movistar i poder adquirir els continguts de futbol a un preu raonable.
Durant una roda de premsa, Coimbra ha demanat en concret a la CNMC que fixi per al futbol un cost variable per abonat, com passa actualment amb els canals de cinema, i no un fix garantit, així com que la fórmula de replicabilitat tingui en compte els costos reals dels continguts i no els ficticis.
En aquest sentit, ha assegurat que les dades demostren que el sistema actual no funciona, ja que Telefónica manté una posició de domini tant en la televisió de pagament com en els serveis de telecomunicacions, cosa que és "molt lesiu" per a la indústria.
Especialment, ha criticat el model de mínims garantits que fa inviable que un competidor pugui replicar les ofertes de l'incumbent i ha ressaltat que Telefónica usa el seu poder dominant per guanyar quota de mercat.
Així mateix, ha assegurat que la pèrdua de clients per haver renunciat a emetre aquesta temporada la Campions i el Partidazo ha estat en línia amb l'esperat, però això no indica que estiguin contents amb la seva decisió de sortir del futbol, perquè la situació ideal seria que qualsevol client de qualsevol operadora pogués veure-ho, cosa que ara impedeix la regulació.
En aquest context, ha afirmat que la CNMC té una "gran oportunitat" d'arreglar les coses quan revisi el 2020 les condicions de la compra de DTS i decideixi si les prorroga, les treu o les ajusta.
Així, ha remarcat que a Vodafone treballarà perquè es produeixi un ajust en les condicions que permeti que el mercat funcioni adequadament.
ZERO INTERÈS EN EUSKALTEL
D'altra banda, el conseller delegat de Vodafone Espanya ha assegurat que l'operadora té "zero" interès en dur a terme una fusió o compra amb Euskaltel i no està per tant mirant cap negociació per a una operació d'aquest tipus.
Així mateix, ha mostrat els seus dubtes que la situació del mercat actual generi un entorn competitiu que pugui promoure la inversió necessària d'uns 800 milions d'euros anuals durant els propers anys perquè el 5G sigui un èxit com el 4G.
En aquest context, ha demanat als autoritats que trobin un equilibri entre regulació i competència perquè les empreses segueixin invertint, al mateix temps que ha demanat que no es permeti a un operador palanquejar en les infraestructures d'altres cosa que donarà així més facilitats per competir sense invertir.
Coimbra ha admès que el mercat espanyol no passa per un "cicle virtuós" i travessa un moment complicat i ha remarcat que seguiran treballant amb les autoritats que tenen capacitat per fer que millori, especialment les de competència i regulació.
Així mateix, ha tornat a reclamar al Govern una reforma fiscal que doni més seguretat jurídica al sector i acabi amb l'excessiva quantitat de taxes que se li imposen, però ha reconegut que no espera avenços a curt termini en aquest sentit a l'espera que hi hagi un nou Executiu després de les eleccions generals d'abril.
ERO A MÉS DE 1.100 EMPLEATS
A més, Coimbra ha assegurat que l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que durà a terme l'empresa per a fins als 1.102 empleats no s'ha fet només per estalviar diners, sinó que busca fer l'estructura de l'empresa més àgil, més ràpida i més senzilla per competir en "tots els segments del mercat espanyol".
En aquest sentit, ha assegurat que l'empresa estava "sobredimensionada" i era massa complexa per a un mercat que ha canviat "moltíssim" durant els últims tres o quatre anys, que actualment és "hipercompetitiu" i en què hi ha operadors de baix cost que tenen més avantatges que els que hi han invertit molt.