- Després d'haver estat suspesa la seva negociació de forma cautelar des del 13 de setembre passat
Les accions d'Urbas han tornat aquest divendres al parquet de la Borsa de Madrid amb un retrocés del 6%, fins a cotitzar en 0,015 euros, després d'haver estat suspesa la seva negociació de forma cautelar des del passat 13 de setembre.
- 0,00€
- 3,85%
La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha informat aquest dijous de la seva decisió d'aixecar la suspensió de cotització de les accions d'Urbas, després que l'empresa remetés els informes de valoració d'actius elaborats per diferents taxadors independents i l'explicació per què no coincidien amb el realitzat per l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT).
El regulador havia suspès "cautelarment" la cotització d'Urbas Grup Financer a les borses de valors i al Sistema d'Interconnexió Borsària el passat 13 de setembre, després d'haver rebut un escrit de l'Audiència Nacional en què s'informava que la companyia i el seu president estaven sent investigats per una querella de la Fiscalia Anticorrupció que apunta a un "presumpte delicte d'estafa".
En concret, la Fiscalia consideraria que els directius van falsejar el valor d'una ampliació de capital duta a terme el 2015 mitjançant una suposada sobrevaloració d'algunes de les seves finques. L'import total d'aquesta emissió va ser 384 milions d'euros, i es va realitzar mitjançant aportació no dinerària del 100% del capital social de la companyia Aldira Inversions Immobiliàries per tal d'integrar aquests actius als estats financers de l'empresa.
L'AEAT va valorar els actius pels quals es va dur a terme l'ampliació de capital en 28.060.000 d'euros, davant l'informe emès per l'expert independent CB Richard Ellis el 2015 que els assignava un valor de 174.040.000 d'euros. La taxació realitzada per l'Institut de Valoracions i Arquitasa el passat mes de novembre els atorga un valor actual de 180.200.000 d'euros.
Urbas ha explicat que la diferència fonamental entre les valoracions dels auditors independents i la recollida a l'informe de l'AEAT és que aquesta última contempla una edificabilitat molt inferior a la prevista pels taxadors independents, la qual cosa comporta uns ingressos de gairebé 300 milions d'euros menys.
Tot i que la superfície bruta inclosa als informes de l'AEAT i dels taxadors contractats per la companyia coincideixen exactament, l'Agència Estatal d'Administració Tributària va contemplar un total de 433.981 metres quadrats edificables, enfront dels 578.082 metres quadrats sobre rasant i els 119.944 sota rasant que van calcular els taxadors contractats.