Urbas té previst el 2022 estendre la cartera de comandes i créixer a Panamà amb projectes per sobre de 100 milions d'euros. La companyia, amb presència al país centreamericà a través de la seva filial Joca des de fa vuit anys, participa en importants licitacions publicoprivades i projectes 'clau a mà' que el govern panameny està traient a concurs per al desenvolupament d'infraestructures.
- 0,00€
- 3,85%
La cartera d'Infraestructures i Edificació d'Urbas a Panamà continua creixent de la mà de Joca, una de les constructores del grup amb més presència internacional. Entre aquests projectes també es comptabilitzen diversos de titularitat privada que diversificaran la cartera d'Urbas al país centreamericà, consolidant i enfortint l'activitat de la seva delegació panamenya i reconfirmant el compromís d'Urbas amb Panamà.
Actualment, la companyia té a Panamà contractes en execució per valor de 80 milions d'euros relacionats amb carreteres, centres de salut i cicle de l'aigua, aquests darrers fonamentals per al desenvolupament sostenible i el creixement del país.
Dos dels majors contractes de sanejament i depuració d'aigües residuals estan sent executats per Joca a la província de Bocas del Toro, al nord-oest del país, a la frontera amb Costa Rica. Aquesta regió és una zona amb una especial protecció a Panamà pel seu alt valor ecològic on el govern panameny, recolzat per la Corporació Andina de Foment (CAF), té com a objectiu la construcció de plantes de tractament i sanejament amb una visió integral i mediambientalment responsable del cicle de l'aigua.
El primer és la construcció del sistema de clavegueram de Changuinola, amb un pressupost inicial de 40 milions d'euros, per a l'Institut d'Aqüeductes i Clavegueram Nacionals (IDAAN) de Panamà, és un dels projectes més significatius. En total, més de 70 quilòmetres de col·lectors i una planta de tractament d'aigües residuals (PTAR) per tractar un volum de fins a 15.000 metres cúbics d'aigua al dia.
De tot això se'n beneficiaran els més de 80.000 habitants de Changuinola, la població més important de la província de Bocas de Toro, que actualment no compta amb cap tipus de sistema de sanejament ni tampoc de depuració d'aigües residuals.
També per a l'IDAAN, un altre dels projectes que Urbas està desenvolupant a Panamà és la instal·lació del clavegueram de la ciutat d'Almirante, una població de gairebé 25.000 habitants. En aquest cas, per valor de 17 milions d'euros finançats al 80% per la CAF dins un acord de més de 100 milions d'euros per desenvolupar aquest tipus d'infraestructures al país. El projecte inclou la construcció d'una xarxa de canonades de 43 quilòmetres de longitud i una depuradora per a tractament de més de 5,5 milions de litres diaris.
La cartera actual d'Urbas a Panamà es completa amb la construcció del Centre de Salut de Curundú i l'ampliació del Centre de Salut de Las Minas per al Ministeri de Salut Pública (MINSA); la Presa i Línia d'Aducció de Bonyic per al Consell de Desenvolupament Sostenible (CONADES); el disseny i construcció de la Carretera Rincón Hondo–L'Esquiguita per al Ministeri d'Obres Públiques (MOP); i la Presa d'Aigua Crua per a la potabilitzadora de Pas Canoas per al Consorci Aigües del municipi de Barú.
"Panamà és un país estratègic per a Urbas per la tendència sòlida del seu exercici socioeconòmic, el dinamisme de la seva política d'inversions i per la seva decidida aposta per les col·laboracions públicoprivades per al desenvolupament d'infraestructures", explica Juan Antonio Acedo, president de la companyia. "També, per descomptat, per la seva ubicació privilegiada, al centre del hub Llatinoamèrica–Carib, des d'on abordar negoci en altres mercats de la regió".
Actualment, Urbas està executant obres globalment per un valor de 511 milions d'euros, a prop del 30% fora d'Espanya. Llatinoamèrica suposa el 65% de la seva cartera internacional amb projectes en marxa significatius a Panamà, Colòmbia i Bolívia. A més de LATAM, Urbas manté un posicionament molt competitiu a Portugal, Algèria, i Emirats Àrabs.
Tot això està emmarcat dins del seu Pla de Negoci 2021-2024, que implica una ambiciosa estratègia de creixement i internalització, amb una àmplia diversificació per activitats i geogràfica, amb què preveu assolir el 2025 entre totes les seves línies de negoci (Infraestructures i Edificació , Promoció Immobiliària i Energia i Indústria) més de 2.000 milions euros de capitalització, més de 1.000 milions de facturació i un EBITDA de gairebé 150 milions.