dl unilever consumer products manufacturing factory public domain image ftse 100 min
Sharecast graphic / Josh White

Unilever s'ha endut un dur revés tant a la borsa com a nivell estratègic. La companyia va oferir 50.000 milions de lliures a GlaxoSmitchKline (GSK) pel seu negoci de salut, del qual té una participació del 68% amb Pfizer. Glaxo va rebutjar aquesta i dues ofertes més que va fer la direcció de la companyia. Després de saber-se la notícia, cau amb ganes a la borsa, més d'un 6%.

  • 13,42£
  • 2,48%
  • 46,92£
  • 3,30%

"Un acord entre GlaxoSmithKline per al seu negoci de salut del consumidor seria sens dubte un bon ajustament per a Unilever, i és una mica sorprenent que no hagin arrencat el braç de Unilever a 50.000 milions de lliures, ja que és un preu decent, amb l'única pregunta de si és el correcte", comenta Michael Hewson, analista en cap de CMC Markets sobre això.

Hi ha la sensació al mercat que Unilever ho tornarà a intentar amb una oferta més gran. Segons avança l'analista, s'està parlant d'uns 60.000 milions de lliures, cosa que sembla "excessiva", tal com apunta.

En aquest sentit, la possibilitat que aquest rebuig sigui amb vista a aconseguir un preu superior no és una teoria "en absolut segura", a causa del comportament que ha tingut Unilever a la borsa.

"Pagar 50.000 milions de lliures per una empresa que ven productes analgèsics i dentifricis sembla una aposta arriscada, i encara que sembla haver-hi un consens universal en què Unilever necessita reorganitzar el seu negoci, un preu de gairebé 60.000 milions de lliures per fer-ho sembla una mica excessiu"09`, diu l'analista de CMC Markets.

"Consumer Health és una categoria altament complementària per a Unilever, amb bon potencial per a sinergies i una sèrie de rutes per construir escala", ha dit la companyia en un comunicat publicat a la seva web. Creuen que GSK Consumer Healthcare seria una forta combinació estratègica, ja que un 45% de la companyia és en Oral Care i VMS, "categories en què Unilever ja té presència i capacitats substancials".

Defensen que la compra crearia escala i una plataforma de creixement per a la cartera combinada als EUA, la Xina i l'Índia, amb més oportunitats a altres mercats emergents.

Aquesta estratègia arriba després de la pressió dels accionistes a la consellera delegada, Emma Walmsley, per fer un gir al negoci, que no està donant beneficis. Entre les accions que cal realitzar, hi havia la venda o escissió de la línia de consum per centrar-se en la farmacèutica, cosa que sembla avançar amb vista a aquest any.

Terry Smitch, de Fundsmith LLP, va acusar la direcció d'Unilever d'estar més enfocada a fer senyals de virtut que aconseguir els objectius financers que no està complint actualment. "Encara que alguns podrien dir que això és una mica dur, també és cert que en el cas d'algunes de les marques s'ha tornat una mica massa polític per al gust d'alguns accionistes", opina Hewson.

Línies de negoci com la del te ja han estat venudes a socis com CVC Capital per 4.500 milions d'euros, després de la venda també de la línia de productes per untar.

Tot i això, l'augment dels costos ha fet efecte en els marges operatius, encara que part del seu efecte ja s'ha vist mitigat per l'augment dels preus del 4,1% al tercer trimestre de l'any passat. "En aquell moment, el director general Alan Jope va advertir que aquestes pujades de preus no serien puntuals, advertint que durant els propers sis mesos probablement es començarien a filtrar noves pujades per compensar els problemes causats per les contínues pujades dels preus de l'energia i les interrupcions a la cadena de subministrament", diu l'expert de CMC Markets. De fet, això va en línia amb allò practicat pels seus homòlegs Nestlé i Procter and Gamble.

contador